latinica  ћирилица
EU I MI | 19/06/2021 | 21:57

EU fondovi za konkurentnu i inovativnu ekonomiju (VIDEO/AUDIO)

Sredstvima iz fondova i programa Evropske unije u svim dijelovima BiH finansiraju se različiti projekti od zapošljavanja, preduzetništva, infrastrukture i poljoprivrede do nauke i kulture. Sada su na raspolaganju i dodatna finansijska sredstva za oporavak privrede od posljedica pandemije Covid 19. U okviru programa EU4 Business više od 4,2 miliona evra bespovratnih sredstava dodijeljeno je za projekte koji podržavaju razvoj konkurentnosti u izvozno-orijentisanim sektorima te za projekte koji poboljšavaju inovativne kapacitete mikro, malih i srednjih preduzeća.Koliko su fondovi EU dostupni privrednim društvima i kakva su iskustva korisnika?


Kompanija "Tikt Manufaktura" iz Gradiške bavi se mašinskom obradom metala, izradom prototipova i dijelova za mašinsku i auto industriju u sektoru trkaćih automobila.Kompletnu proizvodnju izvozi na tržište Evropske unije,najviše u Njemačku. Gotovo svi procesi su digitalizovani.Uz podršku EU uvodi robotizaciju u proizvodnju.
- Kroz projekat EU4Business mi smo dobili mogućnost da možemo razviti našu robotsku ćeliju.Sada razvijamo prvu, a sljedeće sve su naši proizvodi koje ćemo sami raditi, izjavio je Krešimir Bodrožić, direktor kompanije "Tikt Manufaktura" iz Gradiške.
Bodrožić navodi da će kompanija kupiti određene komponente poput robotske ruke.
-Planiramo u iduće dvije godine sve jednu po jednu mašinu robotizovati u tom smjeru, najavio je Bodrožić.
Pored povećanja produktivnosti i efikasnosti i radnici će steći visoke kvalifikacije.
- Mi ćemo imati bolje kvalifikovane radnike koji će primati veće plate, biće zadovoljniji svojim radnim mjestom ovdje i neće željeti da mijenjaju posao niti će razmišljati o odlasku iz države, precizirao je direktor kompanije "Tikt Manufakutura" iz Gradiške.

Gradiška je među uspješnim lokalnim samoupravama u pogledu korištenja sredstava evropskih fondova sa više od 60 odobrenih projekata gradske razvojne agencije i oko 6 miliona maraka za razvoj privrede i drugih oblasti.
-Trenutno u Gradišci imamo 10-tak projekata koji se finansiraju i trenutno implementiraju sredstvima EU i međunarodnih donatora.To nisu samo projekti koje implementira grad već i projekti koje implementira privreda. Sve je veće interesovanje za korištenje sredstava iz EU fondova, ocijenio je Bogdan Vicanović, direktor Razvojne agencije Gradiška.
Vicanović procjenjuje da u ovom trenutku nema dovoljno osposobljenih stručnjaka za izradu projekata i dodaje da da je taj problem prepoznat i da Razvojna agencija Gradiška radi na razvoju i jačanju ljudskih potencijala.
Povećano interesovanje za informisanje o mogućnostima kao i uslovima za dobijanje, posebno bespovratnih sredstva za modernizaciju proizvodnih procesa, još uvijek ne prate kapaciteti firmi jer je relativno malo privrednih društava koja samostalno rade pripremu i provođenje projektnih prijedloga.
Privredna komora Republike Srpske je veoma aktivna na ovom polju i redovno informiše privredna društva o svim programima pomoći koji su na raspolaganju, pruža savjetodavne usluge za pripremu i implementaciju projektnih prijedloga. Takođe, Privredna komora Republike Srpske provodi različite vrste obuka.
- Imamo 12 različitih programa podrške koje realizujemo sa našim privrednim društvima. Možemo reći je da je sve veći interes privrednih društava da unaprijede svoje kapacitete, izjavila je Olivera Radić, rukovodilac Centra za makroekonomiju, unaprjeđenje poslovanja i bonitete Privredne komore Republike Srpske.
Pored kadrovskih pretpostavki, uspješnost korištenja novca iz fondova Evropske unije, zavisi i od drugih faktora poput ključnih strateških dokumenata, efikasnosti lokalnih jedinica i njihove administracije.

TV reportaža

Radio reportaža 

 

FONDOVI EU U BiH - poslušajte emisiju "EU i mi" na programu Radija RS (AUDIO)


Evropska unija je najveći trgovinski partner i investitor i najveći pojedinačni donator u BiH u koju je uložila preko 3,5 milijarde evra od 1996.godine. Sredstvima iz fondova i programa Evropske unije u svim dijelovima zemlje finansiraju se različiti projekti od zapošljavanja, preduzetništva, infrastrukture ipoljoprivrede do nauke i kulture. Sada su na raspolaganju i dodatna finansijska sredstva za oporavak od pandemije bolesti Covid 19 koja je izazvala velike posljedice, prije svega na ekonomske tokove u čitavom svijetu  i kod nas.


O ekonomskom kontekstu, o fondovima Evropske unije, vrstama finansijske podrške, dostupnosti i
iskorištenosti bespovratnih sredstva, zajmova, garancija, projektima i iskustvima korisnika govore gosti emisije: OLIVERA RADIĆ, rukovodilac Centra za makroekonomiju, unaprijeđenje poslovanja i bonitete Privredne komore Republike Srpske, ENES PEHLIĆ direktor kompanije  Cromex iz Prijedora i BOGDAN VICANOVIĆ direktor Razvojne agencije Gradiška.


Radio emisija