latinica  ћирилица
20/10/2018 |  13:03 | Autor: SRNA

Popović: Prekinuti pregovore ako Priština ne odustane od formiranja vojske

Predsjednik Srpske narodne patrije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović poručio je da Beograd treba da prekine pregovore sa Prištinom ako samoproglašeno Kosovo ne odustane od procesa formiranja vojske.
Nenad Popović (foto: RAS Srbija) -
Nenad Popović (foto: RAS Srbija)

Popović je ocijenio da je odluka o formiranju vojske "posljednji ekser u sanduk" briselskih sporazuma koji se vode pod okriljem EU, saopšteno je iz SNP-a.

"Nakon poslednjih odluka kosovske skupštine o formiranju takozvane vojske, Srbija treba da zahteva od zapadnih sponzora lažne države Kosovo da nateraju svoje štićenike da hitno stave van snage takvu odluku, jer će u suprotnom prekinuti sve pregovore sa separatistima", naveo je Popović.

On je naglasio da Srbija treba da preispita dalje sprovođenje dogovora koji su doneseni u okviru briselskih sporazuma, jer je "sada jasno da su ti dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine i njihovih zapadnih zaštitnika".

"Srbija, kao odgovorna država, mora jasno da stavi do znanja svima da neće dopustiti dalja poniženja i da će preduzeti sve mere da zaštiti svoje državne i nacionalne interese", poručio je Popović.

On je dodao da Srbija u ovom trenutku mora još snažnije i čvršće da sarađuje sa svojim saveznikom Rusijom po pitanju Kosmeta kako bi se u narednom periodu spriječilo ukidanje UNMIK i formiranje takozvane vojske Kosova, kao i da bi se obezbijedilo poštovanje Rezolucije 1244 i sačuvala bezbjednost Srba u južnoj srpskoj pokrajini.