latinica  ћирилица
20/10/2018 |  09:18 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

"Lica lafore" najbolji dokumentarni film Tuzla Film Festivala

Dokumentarni film režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske proglašen je za najbolji dokumentarni film na sedmom Tuzla Film Festivalu.
Tuzla film festival - Foto: RTRS
Tuzla film festivalFoto: RTRS

Nakon niza specijalnih projekcija i nagrada na međunarodnim festivalima, dokumentarni film koji tematizuje borbu porodice Gajić u pronalasku lijeka za najtezž oblik epilepsije, titulu najboljeg ponio je i u Tuzli i to u u izuzetnoj jakoj konkurenciji. Ove godine na festival je prijavljeno više od 800 filmova a u osam festivalskih dana publika je imala priliku da pogleda skoro 120 ostvarenja.

Nagradu za poseban doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije dobio je proslavljeni srpski glumac Nikola Kojo koji je u emotivnom obraćanju rekao da ovu nagradu posvećuje preminuloj glumici Mileni Dravić, s kojom je snimio svoj prvi filmski kadar, i koja je u njegovom životu bila prisutna od početka filmske karijere.

Po odluci žirija nagrada za najbolji dugometražni igrani film pripala je ostvarenju "Rudar" u kojem režiju potpisuje Hanna Antonina Wojcik Slak.

Specijalna nagrada za produkciju dodijeljena je filmu "Јužni vetar" Miloša Avramovića, a najboljio scenario imalo je ostvarenje "Meso" Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića kojima je dodijeljena nagrada "Otto Englander".

Najbolji kratki igrani film je "Posljednji bunar" Filipa Filkovića, dok je Vila TFF-a za najbolji animinirani film pripala djelu "Bijela vrana" Mirana Miošića.

Crveni tepihom Tuzla Film Festivala između ostalih prošetali su Sergej Trifunović, Tarik Filipović, Dragan Marinković, Nikola Kojo, Јasna Ornela Beri, kao i mnoge druge proslavljene ličnosti.