latinica  ћирилица
19/10/2018 |  22:43 ⇒ 20/10/2018 | 09:25 | Autor: RTS

Makedonija: Sobranje potvrdilo ustavne promjene

Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promjene, poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.
Makedonija (Ilustracija) - Foto: ilustracija
Makedonija (Ilustracija)Foto: ilustracija

Niko nije glasao protiv promjena.

Premijer Zoran Zaev čestitao je građanima na Fejsbuku: "Sa 80 glasova 'za' parlament je usvojio odluku o izmjeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspješno obavljena".

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski ocijenio je da će izglasavanje inicijative za ustavne promjene promijeniti lice Makedonije.

On je istakao da je time biti promijenjena i njena istorija i lična dokumenta građana.

Na konferenciji za novinare održanoj tačno u ponoć u sjedištu te stranke, Mickoski je rekao da je inicijativa za promjenu Ustava sinoć izglasana pod pritiskom i na sramotan način koji će ostati upamćen.

On je dodao da je inicijativa usvojena pod pritiskom i "klasičnim silovanjem", za šta je odgovornost pripisao premijeru Zoranu Zaevu.

Medijator u sporu Grčke i Makedonije oko imena Metju Nimic pozdravio je usvajanje ustavnih promjena u parlamentu.

"Ovo je dobar napredak, ne samo za vašu državu, nego i za region i za Evropu", rekao je Nimic za "Glas Amerike".

U nastavku procedure, predsjednik parlamenta Talat DŽaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmijenjenog Ustava Makedonije.

Sporazum, koji su u julu potpisali Zaev i Cipras, Makedoniji otvara put za članastvo u NATO i EU, a spor zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.

Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj sjevernoatlantskoj alijansi.