latinica  ћирилица
19/10/2018 |  17:57 ⇒ 17:58 | Autor: RTS

Štrahe protiv vojske Kosova i članstva u Interpolu

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjasnio se, nakon razgovora sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem u Beču, protiv članstva Kosova u Interpolu, kao i protiv formiranja vojske Kosova. Ministar Dačić je naglasio da Beograd nikada neće podleći bilo kojim pritiscima koji će riješiti pitanje statusa Kosova na osnovu jednostranih akata koji su doneseni u Prištini u prethodnom periodu.
Hajnc Kristijan Štrahe - Foto: RTRS
Hajnc Kristijan ŠtraheFoto: RTRS

Hajnc Kristijan Štrahe je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da se na pitanja o članstvu Kosova u Interpolu i formiranja vojske ne može dati pozitivan odgovor dok se pitanje Kosova ne riješi na nivou UN. 

Pojasnio je da Austrija negativno gleda na članstvo Kosova u Interpolu, jer najprije treba razjasniti pravno stanje u skladu sa Rezolucijom UN 1244.

"Sve dok nemamo rješenje u skladu sa Rezolucijom 1244, a ona je obavezujuća za obje strane, ne može se govoriti o članstvu u Interpolu i vojsci. Bez rješenja koje je u skladu sa Rezolucijom 1244, nema daljih koraka", poručio je Štrahe.

Prema njegovim riječima, na Balkanu postoje otvorena pitanja koja treba da se riješe i ne smiju se uneti u EU. U tome odgovornost imaju Beograd i Priština, koji treba da doprinesu mirnom rješavanju otvorenih pitanja. 

Podsjetio je da su vođeni razgovori i da je čak razmotreno kao moguće rješenje razmjena teritorija sa ciljem uspostavljanja održivog mira. 

"To je sada, čini se, na ledu, ali pokazuje da postoje prave inicijative koje mogu voditi ka dogovoru ako su obje strane dobre volje i prije svega međunarodna zajednica rezultate dogovora poštuje i prihvati", podvukao je Štrahe. 

Istakao je da treba da bude cilj da dvije strane postignu dogovor, jer je samo tako moguć mirni razvoj. 

Otvorena pitanja oko granica treba mirno rješavati uz dogovor i za to postoji puna podrška Austrije, naglasio je Štrahe.

"Razmotriti razmjenu teritorija – ako bude kompromisa"

Podvukao je da ako dvije strane postignu kompromis, a razmjenu teritorija vide kao mogućnost za postizanje održivog rješenja, prema kojem bi dio sjevera Kosova gdje žive Srbi, i dio Srbije u kojem žive Albanci razmijenili, to trebalo da se razmotri.

"Uvijek smo imali stav da pogođene strane treba da daju prijedloge i da dogovor mora da bude održiv. Ako se dvije strane dogovore oko kompromisnog rješenja, međunarodna zajednica bi to trebalo da poštuje, jer bi se time problem održivo riješio, a onda više ništa ne bi stajalo na putu budućem punom priznanju Kosova i imali bismo pravno razjašnjenje u vezi s Rezolucijom 1244", objasnio je Štrahe.

Podsjetio je da se podrazumijevalo, kada je došlo do razlaza Češke i Slovačke, da se poštuje dogovor dva naroda.

"Zašto to što je tada bilo prihvaćeno od međunarodne zajednice, na osnovu mirnog dogovora dve strane, sada ne bi bilo moguće na Balkanu", upitao je Štrahe.

Istovremeno je naglasio da u rješavanju otvorenih pitanja treba uzeti u obzir i srpske interese, koji nailaze na sluh u Austriji. 

Štrahe je naglasio da se mora razumjeti da je Kosovo od bitnog interesa za Srbiju i da se po tom pitanju treba obazrivo odnositi. 

Ukazao je da je bitno da se u pozitivnom duhu dođe do održivog rješenja koje bi obje strane prihvatile, jer bi tada budućnost Balkana mogla pozitivno da se razvija u smjeru Evrope. 

Naveo je da već duže vrijeme njeguje prijateljski kontakt sa srpskim političarima i da se to sada diže i proširuje na nivo dvije vlade. 

"Srbija je bez sumnje jedna od najvažnijih zemalja na Balkanu i garant za mir i stabilnost u regionu. Odnosi Srbije i Austrije su već sada dobri, ali treba da budu produbljeni. Iduće godine slavimo 150 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Mislim da je Srbija na pozitivnom putu u pravcu EU, a Austrija će je u tome podržati", poručio je Štrahe. 

Naveo je da Austrija želi da podstakne i podrži blagostanje, mir i stabilnost na Balkanu, a pristupni proces su najbolje sredstvo za to. 

Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, u sopstvenom su interesu Austrije. 

Podsjetio je da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiji sa oko 400 preduzeća koja zapošljavaju oko 18.000 ljudi.