latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:33 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Sahranjena Milena Dravić (FOTO)

Srbija se danas oprostila od jedne od najvećih glumica u istoriji našeg glumišta – Milene Dravić. Omiljena glumica sahranjena je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, pored decenijskog partnera u profesionalnom i privatnom životu, Dragana Nikolića. Brojne kolege, prijatelji i poštovaoci prethodno su prisustvovali komemoraciji u Zvezdara teatru.

Mnogi kažu da je bila najveća i posljednja heroina domaće kinematografije, pozorišta i televizije, rođena zvijezda, jedina glumica sa ovog prostora koja je ušla u Svjetsku filmsku enciklopediju 20. vijeka i na naslovnicu Njujork tajmsa, dobitnica nagrada u Veneciji i Kanu. Njen umjetnički opus je istorija srpske i jugoslovenske kinematografije, a svakom ulogom donosila je nešto autentično.

"Publika ju je obožavala, imala je harizmu karakterističnu za najveće zvijezde u istoriji filma. Njen angažman na televiziji i u pozorištu samo su uokvirile jednu izuzetnu umetničku karijeru“, rekao je dugogodišnji direktor Јugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Reditelj Јagoš Marković je istakao da je Milena bila i ostala velika, prepuna ljepote, one za koju je Dostojevski rekao da će spasiti svijet.

"Bila je plemenitost, duh i šarm, bila je Beograd i Јugoslavija. Bila je i ostala svet“, dodao je Marković.

Komemoracija Mileni Dravić (Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić)

Kolege je pamte kao harizmatičnu, iskrenu, dragu osobu, nenadmašnu umjetnicu, dobrog prijatelja.

"Preostaje nam da se ponosimo što je bila naša. Što ju je publika obožavala od prvog dana pa sljedećih 50 i više godina, što je bila neodoljiva u komediji, moćna u drami, što je prešla granicu, a nije otišla“, poručila je glumica Seka Sablić.

Glumicu sa ovakvim talentom i šarmom više nećemo imati, poručuju kolege.

"Tako umanjeni i uplašeni, kao ove nedjelje kad je Milena otišla, čekamo da bol prođe, privikavamo se cijelog života i nikako da se priviknemo. Zato danas imamo snage samo za dve reči – Zbogom, Milena“, s tugom je rekao akademik Dušan Kovačević.

S Milenom se jedan dio naše umjetničke istorije preselio u legendu. Njenim odlaskom završava se jedna epoha, ali njena svjetlost je neugasiva, rečeno je na komemoraciji.

Bila je i ostala zvijezda.

Sahranjena Milena Dravić (Foto:telegraf.rs/Nikola Tomić)