latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:26 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Priština počela formiranje vojske, Beograd očekuje odgovor od NATO! Iz SAD već stigao!

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer nada se da će vlast u BiH biti formirana veoma brzo i da će se fokusirati na ekonomske i političke reforme. On je ocijenio da je BiH za SAD ozbiljna briga. Palmer, koji je boravi u Beogradu, razgovarao je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Glava tema bila je odluka Prištine da krene u formiranje Vojske samoproglašenog Kosova.

Prva stepenica je pređena i formiranje Vojske može da uspori Srpska lista zahtjevom za ocjenu ustavnosti, koji se razmatra u roku od 45 dana, ali malo je vjerovatno da će Ustavni sud Kosova poništiti zakon.

Srbija na svojoj strani ima rezoluciju 1244 koja zabranjuje formiranje Vojske, a Kosovo, kako je vidljivo, ima podršku SAD.

"Već dugo je stav SAD da podržavaju formiranje vojske Kosova i mi zadržavamo taj stav. To je tranzicija kojoj će trebati dosta vremena i zbog toga moramo pažljivo da radimo sa našim partnerima u Prištini", izjavio je Palmer.

Na potezu je NATO savez, sa kojim je Beograd napravio dogovor da bezbjednosne snage sa dugim cijevima, na sjever Kosova mogu doći samo uz saglasnost NATO-a i Srpske zajednice. I to je bio uslov Srbije da sjedne za sto u Briselu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kaže da je sada je vrijeme da se vidi da li je međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i odluke.

"Sada je prilika da se vidi kolika je važnost i težina riječi NATO pakta", dodaje Vulin.

Ukoliko se pokaže da međunarodna zajednica ne drži do riječi, još uvijek je poznato koje korake će preduzeti Beograd.
Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da bi Srbija tada bila u velikom problemu i satjerana u ćošak iz kojeg ne bi imali izlaza.

Prema nacrtima zakona, Kosovske snage djeluju na cijeloj teritoriji Kosova, a sastoje se od najviše 5.000 aktivnih pripadnika. Do prije par mjeseci, oko 100 Srba bilo je u snagama bezbjednosti. Međutim, Srbi su masovno napustili ovu formaciju.