latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:21 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Đokić izrazio nadu za uspješnu realizaciju zacrtanih ciljeva sa Kinom

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je danas u Kini tokom sastanka sa generalnim direktorom Kineske međunarodne korporacije za vode i električnu energiju Liu Zengom da će Memorandum o saradnji, koji je potpisan sa ovom kompanijom, uspješno realizovati zacrtane ciljeve na obostranu korist.
Petar Đokić u Kini - Foto: SRNA
Petar Đokić u KiniFoto: SRNA

Đokić, koji učestvuje na Forumu o svjetskom proizvodnom kapacitetu i poslovnoj saradnji u kineskom gradu Vukan, istakao je da mu je čast što je dio ovog skupa, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

"Uvijek se radujem saradnji sa kineskim kompanijama koje su do sada pokazale da žele dugoročne prijateljske i partnerske odnose sa Republikom Srpskom", rekao je Đokić.

Zeng je iskazao veliku zainterovanost kineske korporacije za projekat Hidroelektrane "Dabar" i druge projekte u sistemu "Gornji horizonti", a u skladu sa potpisanim Memorandumom o saradnji.

On je rekao da je njihova matična kompanija "Tri klisure" najveća hidroenergetska kompanija u svijetu, čija ukupna vrijednost imovine iznosi jedan trilion dolara.

Zeng je podsjetio da je ta kompanija izgradila najveću hidroelektranu, istakavši da je i osnovana kako bi postala lider u oblasti zelene energije i obnovljivih izvora.

On je naglasio da je u više navrata razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, te da je tada konstatovano da je Srpskoj i BiH potrebna modernizacija i rekonstrukcija saobraćajne i energetske infrastrukture, koja je nosilac ekonomskog razvoja jedne zemlje.