latinica  ћирилица
19/10/2018 |  10:12 ⇒ 10:12 | Autor: SRNA

Marčeta: Istaći zastavu Srpske u zgradi Predsjedništva BiH

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Mile Marčeta izjavio je da Srbi u Federaciji podržavaju zahtjev novoizabranog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u zgradi Predsjedništva bude postavljena zastava Republike Srpske.
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba) -
Mile Marčeta (foto:javnarasprava.ba)

Marčeta je u izjavi Srni ocijenio da se na taj način štiti jedan entitet i da takav zahtjev ne bi trebalo nikome da smeta.

Podsjećajući da odluka Ustavnog suda BiH o grbu i himni FBiH nije sprovedena već 12 godina, Marčeta je ocijenio da je to jasna poruka da se ne žele uvažiti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kako je predviđeno Dejtonskim, ali i Vašingtonskim sporazumom.

"Odluka ovog suda se u FBiH svjesno opstruiše, s ciljem stvaranja unitarne BiH. Zbog toga se ljudi iz Federacije uvijek slikaju kraj zastave BiH", rekao je Marčeta i istakao da bi ta jedinstvena BiH bila usmjerena protiv Srba.

Marčeta je napomenuo da u BiH ne postoji instrument kojim bi se bilo ko mogao natjerati da primijeni odluku Ustavnog suda BiH, niti da odgovara zbog njenog nesprovođenja.

"Koji instrument upotrebiti ako ga nema, kao ni dobrovoljnosti?", upitao je Marčeta.