latinica  ћирилица
18/10/2018 |  18:41 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Vulin: Ne zaboraviti zločine iz Drugog svjetskog rata

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je na obilježavanju 70 godina postojanja Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR/ da strašni zločini iz Drugog svjetskog rata ne smiju da se zaborave, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

"SUBNOR je trebalo da bude organizacija ljudi koji se sećaju i obeležavaju događaje iz prošlosti, sigurni da se užasi fašizma neće ponoviti. Ipak, sedamdeset godina je izgleda bilo dovoljno da se zaboravi istina o Drugom svetskom ratu, da se strašni zločini i užasi zaborave i da se samim tim pripreme za svoje ponavljanje. Svako zlo uvek dolazi iz zaborava", rekao je Vulin.

On je rekao da nijedno živo biće koje je vidjelo Јasenovac, Aušvic ili Staro sajmište nije moglo da pomisli da će ti užasi ikad više biti ponovljeni, ali da svijet, kako je naveo, koji se mijenja na gore, ponovo izgleda kao da užasi Drugog svjetskog rata mogu da se ponove.

"Ko je pre sedam decenija mogao da pomisli da će neko reći da je Јasenovac bio radni logor, da u njemu nije ubijeno nijedno dete i da to nije bilo mesto velikog stradanja. Čitave države i ideologije nastupaju sa stavom da jame u Јadovnu, Hercegovini i Krajini zapravo nisu postojale ili nisu bile dovoljno pune", rekao je Vulin.

On je istakao da Srbija nije tražila nijedan jedini rat, nego su ih tražili i dovodili drugi, a na Srbima pokušavali da ostave trag kolektivne krivice.

"Zato što smo ćutali o Јasenovcu, a ćutali smo dovoljno dugo, dočekali smo da nam se desi `Oluja`", rekao je Vulin.

Predsjednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Dušan Čukić istakao je da je narod Srbije i u Drugom svjetskom ratu pokazao da je uvijek bio na putu pravde, slobode i nezavisnosti i da od tog puta nije odustao do današnjeg dana.

On je ocijenio da je obaveza SUBNOR-a da nastavi neprekinuto zalaganje da se "retrogradni duh revanšizma zapečati", kako bi se Srbija zadržala na putu prosperiteta.