latinica  ћирилица
18/10/2018 |  15:25 | Autor: SRNA

Bašić: Apel nadležnim institucijama da izmjeste migrante

Predsjedavajući Opštinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić apelovao je na sve nadležne institucije, a naročito Ministarstvo bezbjednosti BiH, da hitno izmjesti migrante sa područja ove lokalne zajednice koja više nema ni ljudskog ni finansijskog kapaciteta da se sama nosi sa ovim ozbiljnim problemom.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Bašić je u izjavi Srni podsjetio da su prvi migranti koji su došli početkom godine na područje Velike Kladuše samovoljno zauzeli gradski park u kojem su razapeli veliki broj šatora, uništavajući tako zelenilo, prosijačeći, vršeći nuždu i šireći nehigijenu.

On je naveo da su iz tih razloga građani Velike Kladuše bili izloženi opasnosti od oboljenja od raznih zaraznih bolesti, zbog čega su migranti privremeno premješteni na livadu u šatorsko naselje od najlona u mjestu Trnovi.

Bašić je napomenuo da je livada na koju su privremeno premješteni migranti sklona plavljenju, kao i da će dolaskom zime i hladnijeg vremena, migranti u potrazi za skloništem neovlašteno ulaziti u privatne objekte građana.

On je naveo da je zbog opasnosti od sukoba između migranata i lokalnog stanovništva, Opštinsko vijeće još u martu razmatralo i Informaciju o stanju migranata na području Velike Kladuše.

Bašić je podsjetio da je tada donesen zaključak kojim se od nadležnih institucija traži da odgovore na problem migranata na području Velike Kladuše, ali da mjesecima nije bilo nikakvog odgovora.

"Vijeće je u junu održalo tematsku sjednicu po pitanju migrantske krize na području opštine Velika Kladuša i takođe donijelo nekoliko bitnih zaključaka, od kojih je najvažniji onaj da se od Ministarstva bezbjednosti BiH traži hitno izmještanje migranata sa područja ove opštine uz ravnomjernu raspodjelu migranata na ostale opštine u BiH", naglasio je Bašić.

On je pojasnio da, nakon tematske sjednice, nadležne institucije ne samo da su zanemarile zaključke Opštinskog vijeća, nego nisu ništa preduzele u pogledu daljeg dolaska migranata na područje Velike Kladuše i Unsko-sanskog kantona uopšte.

"Zbog toga svaki dan na područje naše opštine pristiže veliki broj novih migranata. Samim tim se i broj provala i sukoba povećava, te je bezbjednost po život i imovinu naših građana manja, što lokalna policija, zbog nedostatka ljudstva, svakim danom teže kontroliše. Zbog toga je i strah naših građana svakim danom veći kada je u pitanju bezbjednost njih i njihovih porodica", upozorio je Bašić.

Osim apela nadležnim institucijama, da u skladu sa zaključcima Opštinskog vijeća Velike Kladuše hitno izmjesti migrante sa područja ove lokalne zajednice, Bašić je pozvao i da budu preduzete sve potrebne radnje kako bi bio spriječen dalji ilegalni ulazak migranata u BiH.

"Apelujem na MUP Unsko-sanskog kantona da zajedno sa Policijskom stanicom Velika Kladuša preduzmu sve potrebne radnje radi pojačane kontrole i bezbjednosti građana na području ove opštine, kako bi bile spriječene dalje provale i ilegalni ulasci migranata u privatne objekte naših građana", rekao je Bašić.