latinica  ћирилица
18/10/2018 |  14:49 | Autor: SRNA

Srbi iz Hrvatske na ime penzija potražuju više od 800 miliona evra

Oko 50.000 Srba iz Hrvatske od te države ukupno potražuje imeđu 800 miliona i milijardu evra na ime neisplaćenih penzija iz devedesetih godina prošlog vijeka, rečeno je danas u Beogradu na skupu o ovoj problematici.

Na konferenciji "Aneks E Sporazuma o sukcesiji SFRЈ i rješavanje pitanja neisplaćenih penzija iz Hrvatske" Aleksandar Gajić iz Mješovite komisije za sukcesiju rekao je da Srbija ima volje za rješavanje pitanja sukcesije, ali da to podrazumijeva volju i druge strane.

Gajić je napomenuo da je posljednji sastanak o sukcesiji održan 2015. godine u Sarajevu, kada je dogovoreno da naredni organizuje Hrvatska za šest mjeseci, prenijeli su beogradski mediji.

- Na Hrvatskoj je da zakaže naredni sastanak visokih predstavnika za sukcesiju. Treba intenzivirati dijalog. To ne zavisi samo od Srbije - rekao je Gajić.

Pitanje penzija regulisano je Aneksom E Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRЈ.

Prema podacima Udruženja penzionera iz Hrvatske Beograd, Srbi penzioneri iz Hrvatske potražuju penzije od 1991. godine do 1996. godine, a pojedini i do 1998. godine.

Prema podacima iz više izvora, riječ je o iznosu od 800 miliona evra do milijardu evra, naveli su iz tog udruženja.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta istakao je da su pitanja imovine i stečenih prava, kao i penzija, ključna pitanja poštovanja ljudskih prava.

Linta je naveo da bi Vlada Srbije trebalo stalno da ukazuje Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Savjetu Evrope i UN na kršenje ljudskih prava Srba iz Hrvatske.

Konferencija je održana uz podršku Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije, Uprave Ministarstva spoljnih poslova Srbije za dijasporu i krovnih organizacija izbjegličkih udruženja iz Hrvatske.