latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:40 ⇒ 18/10/2018 | 08:41 | Autor: RTRS

Za zločine nad Srbima u selu Kukavice kod Rogatice ukupno 33 godine zatvora

Za ubistvo najmanje 21-og srpskog civila i ranjavanje najmanje 39 lica u mjestu Kukavice nadomak Rogatice, na ukupno 29 godina zatvora, ili efektivno na 19 godina, Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je četvoricu pripadnika tzv. Armije BiH. U prvostepenom postupku krivice oslobođeni, prvooptuženi komandir Muhamed Šišić ovaj put osuđen je na 8 godina, Tarik Šišić i Aziz Šuša na po 5 godina zatvora. Četvrti optuženi Emir Drakovac, za ovaj i ranije zločine dobio je ukupno 15 godina zatvora.

Od oslobođenih "zabluđelih" diverzanata – do presuđenih ratnih zločinaca – za nešto više od godinu. I sve to bez novih svjedočenja i bez novih dokaza! Sve ono što nije čulo, vidjelo ili shvatilo prvostepeno vijeće, jeste Apelaciono! Goraždanski diverzanti nisu bili u "zabludi"! I nikako nisu mogli od žena djece i staraca u zbijegu i u bijegu iz goraždanskog kazamata, misliti da su srpski vojnici u borbenom poretku! Pucali su zločinci dugo i bez prekida - iz neposredne blizine u sred dana – u koloni nije bilo tenkova i transportera, niti u putničkim automobilima i autobusima uniformisanih i naoružanih lica.

Kolona je prije pokolja i nekoliko puta detaljno kontrolisana od strane muslimanske vojske. Tražili su nepostojeće oružje. Sve ovo prvostepeno vijeće propustilo je "savjesno da ocijeni" i činjenično stanje da utvrdi. 

"I ovo vijeće je kao i prvostepeno zaključilo suprutno tj. da su sva četiri optužena učestvovala u pomenutom napadu", rekao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirza Јusufović.

Apelaciono vijeće "ocijenjivalo" je samo na osnovu reprodukovanih dokaza iz prvostepenog postupka! Koliko je "savjesno" i ono to uradilo – mjerilo je visina izrečene kazne. Za najmanje 21-og ubijenog, a ubijeno je 26-oro djece žena i staraca, i najmanje 39-oro ranjenih, a stvarno ih je ranjeno mnogo više, ni 21 godina zatvora. Diverzantima Tariku Šišiću i Azizu Šuši – izrečena je najniža zakonska kazna i to po blažem zakonu SFRЈ – 5 godina. Vođa im - Muhamed Šišić koji je podmuklim napadom iz zasjede komandovao, osuđen tek koju godinu više. Emiru Drakovcu, zbog brutalnog ubistva starine Miloša Kovačevića u selu Vrtsalići i još brutalnijeg zlostavljanja zarobljenog srpskog vojnika u Zebinoj šumi, ranije presuđenom na 14 godina zatvora, zbog kukavičkog pokolja nejači u Kukavicama, ukupna zatvorska kazna povećana tek za godinu. 

"Optuženi Emir Drakovac se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina", rekao je Јusufović.

Preživjeli iz kolone već skamenjeni, četvrt vijeka dugim goraždansko – sarajevskim savjesnim i nesavjesnim "zabludama", pitaju zar manje od godinu zatvora u Sarajevu, vrijedi život jednog srpskog djeteta ili starca?

"Ponovo jedna sramna presuda, jer ipak, mislim toliko godina dobiti za 26 žrtava znači radi se o ženama, djeci i starcima. To je stvarno zaprepašćujuća stvar i ne mogu da vjerujem da je samo njih četvorica. Tu je moralo biti i više učesnika", istakao je svjedok Ranko Ikonić.

Da je zaista savjesno sarajevsko pravosuđe odavno već ispisalo bi i nove optužnice za masakr u Kukavicama. Među ostalima bar zbog komandne odgovornosti protiv Nedima Alagića Pede, tadašnjeg komandanta Rogatičke brigade, čiji su diverzanti bili sastavni dio. Istražili bi ulogu Ramiza Salića, Nurije Kojevića, Samira Kurtića. Umjesto toga, i prijeratni osumnjičeni zločinac, ratni "zlatni ljiljan" Alagić, postratni je ugledni goraždanski biznismen i vladajućim političarima blizak koncesionar. No to postupajućeg tužioca Mirzu Hukeljića mnogo ne brine. Јoš manje ratne sudije! A odlučivale su i u "nesavjesnoj," zabluđeloj oslobađajućoj presudi i u ovoj "savjesnoj". Ovaj put osim tuzlanske ratne perjanice – Јusufovića i zenička Redžib Begić!

"Nismo uopšte iznenađeni ovakvom presudom, jer dok se ne riješi pitanje ratnih kadrova bojim se da će ova praksa dvostrukih aršina i dalje se nastaviti", naglasio je direktor Republčkg centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Praksa sarajevske "zablude" mogla bi da bude nastavljena i u ovom predmetu. Јer osim Drakovca čija je presuda pravosnažna, preostala trojica osuđenih zločinaca, imaju pravo žalbe i trećestepenom vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH. I to pravo će iskoristiti! A da li će u trećem stepenu neko savjesniji cijeniti današnju presudu!?