latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:25 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Pronatalitetne mjere Vlade Srpske daju rezultate

Vlada Republike Srpske preko Fonda zdravstvenog osiguranja od 2007. godine finansira jedan, od 2011. godine dva pokušaja vantjelesne oplodnje, dok od jula od ove godine ovo pravo prošireno je na tri pokušaja. Od prošle godine sve nezaposlene porodilje dobijaju i 405 maraka mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

Ovim mjerama pridružile su se i lokalne zajednice, a prema podacima Fonda dječje zaštite, ova politika daje rezultate.

Broj korisnika pomoći za opremu novorođenčeta povećan je u ovoj godini i to ukazuje na pozitivne rezultate pronatalitetnih mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. U saopštenju Fonda dječje zaštite navodi se da je za devet mjeseci ove godine isplaćena pomoć za 7.159 beba rođenih u Srpskoj, dok je za isti period prošle godine ova isplata izvršena za 6.327 novorođenih.

"Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta isplaćuje se jednoktarno, u iznosu od 250 KM, za svako novorođeno dijete u porodici i kao takvo može biti dobar indikator povećanja broja novorođenčadi, što je za 832 više nego u istom periodu lani", saopštio je Fond dječije zaštite Republike Srpske.

Lokalne zajednice nekoliko godina izdvajaju sredstva u cilju podrške pronatalitetne politike u Republici Srpskoj. Tako npr. Grad Zvornik osim godina sprovodi određene mjere populacione politike. 

"Pomaganja bračnim parovima koji imaju problem sa dobajnjem potpmstva, od pomoći njima, preko obnove porodilišta, vrtića, podizanje njegovog kapaciteta. Praktično smo uložili jednu ozbiljnu energiju i ozbiljan novac, evo mi smo sad u objektu u koji je samo u prošloj školskoj godini uloženo preko milion KM u sanaciju", istakao je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

U Bijeljini, Prijedoru i Trebinju, pored izdvajanja novca, smatraju da je pravljenje pozitivnog ambijenta, veoma važno u podršci mladim bračnim parovima. 

"Nije samo stvar u novcu. Znači u redu, dodijeliće se novac adekvatno, ali stvar je u stvaranju nekog ambijenta, gdje će dijete da uživa i da pamti te neke stvari, ako ne ono lično, onda da pamti kroz fotografije", smatra šef Odsjeka za porodičnu i dječju zaštitu Grada Bijeljina Ljubica Mlađenović.

"Daljim razvojem privrede pokušaćemo zaustaviti bar određen broj mladih ljudi koji imaju glavnu zamisao da idu u inostranstvo. A iz toga onda očekivati više rođene djece u odnosu na prethodni period kako je bilo", naglasio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

"Donijeli smo takođe jednu odluku o dodjelu podsticajnih sredstava sklapanje braka licima starijim od 38 godina. Mjesečna naknada je od 200 do 650 maraka", naveo je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja Zoran Milošević.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja kažu da je primjetno povećanje broja zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, a od ove godine finansira se i treći pokušaj. Ukupno je u prethodne četiri godine izdvojeno oko 10 miliona maraka za ove namjene, dok u potpunosti finansira i pronatalitetne testove poput dabl i tripl testa, kao i amniocintezu.