latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:01 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Rajčević: Srpska dobija nacionalni centar za digitalne identitete

Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević očekuje da će sredinom naredne godine građani Srpske biti u mogućnosti da dobiju digitalni certifikat, koji će im omogućiti da brže i efikasnije obavljaju pravne poslove elektronskim putem.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Riječ je o procesu koje će se odvijati u nekoliko faza, rekao je Rajčević na Četvrtoj konfereciji "Tech hosted by LANACO", na kojoj je govorio o "E-gavernmentu i Kvalifikovanom elektronskom potpisu i njegovoj primjeni".

Većina ministarstava, odnosno upravnih organizacija u Republici Srspkoj je završila prvu fazu prelaska s papirnih evidenacija u digitalnu formu, a druga faza je omogućavanje pristupa tim registrima.

"Agencija za informaciono društvo Republike Srpske je obavila aktivnosti na uspostavljanju Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima. To će biti prvo kvalifikovano, certifikaciono tijelo ne samo u Srpskoj, već i u BiH, koje će se baviti izdavanjem kvalifikovanih digitalnih certifikata za sva pravna i fizička lica u Republici Srpskoj", pojasnio je Rajčević.

Finalni rezultat biće izdavanje kvalifikovanih digitalnih certifikata.

"Taj certifikat će se izdavati na tzv. smart kartici, a uz koji će građani biti u prilici da obavljaju sve poslove u elektronskom poslovnom i pravnom prometu, što znači da će moći da stupe u pravne poslove elektronskim putem, ali i da obavljaju sve poslove sa sistemom elektronske uprave", istakao je direktor AIDRS.

U tom slučaju građani će moći da obavljaju sve poslove iz svoje kuće, bez potrebe fizičkog dolaska na šaltere u objektima za izdavanje, primjera radi, identifikacionih obrazaca ili prilikom ostvarivanja drugih obaveza prema upravnih organima, odnosno tokom zaključivanja određenih ugovora u elektronskom obliku.

"To u praksi znači da će dvije fizičke osobe, koje žele da stupe u ugovorni odnos, a nalaze se u različitim udaljenim gradovima, taj posao moći da urade onlajn, što je najveći benefit elektronskog poslovno-pravnog prometa, koji će se moći obavljati u Srpskoj", rekao je Srđan Rajčević, te dodao da se već sad može reći da će se primjenom elektronskog sistema obavljanja poslova doći do velikih ušteda.

Biće izbačena papirna forma dokumenata, neće biti potrebe za nepotrebnim administrativnim procedurama na koje su naši građani do sada navikli... Sistem elektronske uprave biti transparentan, efikasan i brz.