latinica  ћирилица
17/10/2018 |  14:49 | Autor: SRNA

Rajilić: Očekujem maksimalnu kaznu zatvora za Veselijevu

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić očekuje da će Sud BiH Elfetu Veseli i njene pomagače osuditi na maksimalnu kaznu zatvora za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Komentarišući tvrdnju zaštićenog svjedoka Veselijeve odbrane "O-3" pred Sudom BiH da je dječaka ubio Edin Osmanović, član dobrovoljne jedinice "Dizel" koja je boravila u selu Bajrići na području Kamenice, Rajilićeva je rekla Srni da Tužilaštvo BiH i njena odbrana mogu da dovedu "stvarnog i lažnog" svjedoka, ali da postoje svjedoci događaja i dokazi da je Veselijeva ubila dječaka.

Rajilićeva pita kako je uopšte moguće da dođe do hapšenja Veselijeve, ako ona, kako tvrdi taj zaštićeni svjedok, nije počinila zločin i zašto odmah nije uhapšen neko drugi.

"Vjerujem da će Veselijevu i njene pomagače na kraju, ipak, stići zaslužena kazna za ubistvo nedužnog djeteta, iako ne vjerujem u rad Tužilaštva i Suda BiH na procesuiranju zločina počinjenih nad srpskim narodom u BiH", rekla je Rajilićeva.

U jučerašnjem nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli pred Sudom BiH za ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, zaštićeni svjedok odbrane Veselijeve "O-3" rekao je da je dječaka ubio Edin Osmanović, član dobrovoljne jedinice "Dizel", koja je boravila u selu Bajrići na području Kamenice.

Svjedok je posredstvom video-linka iz Francuske rekao da je u Bajriće došao kod roditelja nakon "pada" Kalesije u junu 1992. godine i da je tu bio dječak kojeg su doveli "neki dizelaši".

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.