latinica  ћирилица
17/10/2018 |  11:40 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Stomatolozi: Zdravlje zuba nije zadovoljavajuće

Posljednja istraživanja stomatologa u Srpskoj i zemljama u okruženju ukazauju da loše životne navike i zanemarivanje higijene zuba i usta i liječenja oboljenja mogu imati dalekosežne posljedice. Ona su često i nagovještaj ozbiljnih bolesti - karcinoma, šećerne bolesti i bolesti srca. To je i razlog zbog čega bi se trebalo više raditi na prevenciji.

Iz Stomatološke svjetske federacije upozoravaju da je malo stanovnika koji nisu u opasnosti da obole od nekog oblika bolesti zuba i usta. Ljekari ohrabrenje vide u napretku tretmana liječenja. Među njima su materijali s kojima se radi na očuvanju zdravlja zuba. Manje je stresa i tretman je efikasniji.

- To je naročito bitno za rad sa djecom, jer onaj ko sa njima radi zna da je svaki minut dragocjen - ističe Ivana Radović, specijalista Klinike za dječju i preventivnu stomatologiju iz Beograd a.

Vidan je napredak kod nas i u zemljama u okruženju i kod liječenja oštećenja zuba kod odraslih.

- Novi materijali su danas trend, jer oni čuvaju zube - navodi Sonja Apostolska, specijalista endodoncije sa Stomatološkog fakulteta u Skoplju.

Stomatolozi u Srpskoj ističu da zdravlje usta i zuba nije zadovoljavajuće. Napredovanjem bolesti zuba mnogima preostaje samo vađenje i izrada proteza. Zbog toga i jeste najviše posla za protetičare. Ističu da se više mora raditi na prosvjećivanju o značaju oralne higijene.

- Treba početi od prevencije kod djece pa nadalje, kako bi se dao veći značaj popravljanju zuba do školskog uzrasta - kaže Sanja Gnjato, docent stomatološke protetike na Medicinskom fakultetu u Banjaluci.

Mladen Mišeljić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske, smatra da su ordinacije u školama najbolji način razvijanja svijesti o značaju zdravlja zuba.

Savjetuje se, bez obzira na uzrast, barem dva puta godišnje obavljanje preventivnih pregleda.