latinica  ћирилица
16/10/2018 |  18:28 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Entuzijazam naroda Srpske plodno tlo za razvoj Konfucijevog instituta

Ambasador Kine u BiH Čen Bo izrazila je zadovoljstvo uspjehom i napretkom u radu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci, te ocijenila da je entuzijazam naroda u Republici Srpskoj za Kinu i kineski jezik plodno tlo za dalji razvoj ovog instituta.
Banjaluka - Čen Bo - sastanak - Foto: SRNA
Banjaluka - Čen Bo - sastanakFoto: SRNA

Bo je, nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom, dekanom fakulteta političkih nauka banjalučkog Univerziteta Zdravkom Zlokapom i rukovodstvom Konfucijevog instituta Univerziteta, izrazila uvjerenje da će Institut imati još veći razvoj u budućnosti, te dodala da će Ambasada Kine u BiH nastaviti da pruža podršku njegovom radu.

Ona je izrazila zadovoljstvo brzim razvojem Konfucijevog instituta banjalučkog Univerziteta, koji je nadmašio očekivanja.

"Za taj razvoj veliki značaj ima podrška institucija Republike Srpske, kao i rektorata banjalukog Univerziteta, te zalaganje dvije direktorice Konfucijevog instituta, što je dovelo do značajnih rezultata", rekla je Bo novinarima u Banjaluci.

Rektor Gajanin zahvalio je ambasadoru Kine u BiH za pomoć i podršku, kako za osnivanje, tako i za razoj i unapređenje Konfucijevog instituta na ovom univerzitetu, te podršci na provođenju njegovih aktivnosti.

"Od njegovog osnivanja, u Institutu je realizovan veliki broj aktivnosti, kao što je izučavanje kineskog jezika, organizovana predavanja o različitim temama o kineskoj kulturi, tradiciji i običajima", naveo je Gajanin.

On je istakao da su poseban značaj imale aktivnosti usmjerene na uspostavljanju veze između univerziteta u Banjaluci i Kini, te da je u tu svrhu potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji.

"Konfucijev institut omogućio je i posjetu delegaciji Vlade Republike Srpske institucijama u Kini i Univerzitetu tehnologije i obrazovanja u Tjen Đinu, kao i posjetu delegacije Banjaluke predstavnicima Tjen Đina", rekao je Gajanin.

Kineski direktor Konfucijevog instituta banjalučkog Univerziteta Cai Јing zahvalila je Vladi Republike Srpske, Ambasadi Kine u BiH i svima koji su podržali rad Konfucijevog instituta.

"Da nije bilo te podrške, Institit ne bi postigao tako dobre rezultate", rekla je Јing.

Ona je navela da Konfucijev institut banjalučkog Univerziteta karakterišu besplatni kursevi kineskog jezika, te različite aktivnosti s ciljem širenja i predstavljanja kineske kulture, da bi svi koji žele što bolje razumjeli tradiciju i istoriju Kine.