latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:38 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

U Semberiji se završava berba jabuka

U Semberiji se ovih dana završava berba jabuke. Voćari su zadovoljni prinosima i kvalitetom, ali je cijena niža od prosječne. Oni koji imaju hladnjače sačekaće proljeće i bolju cijenu, dok ostali prodaju prvoklasne jabuke po trideset pfeninga za kilogram. Ipak, uz dobar rod, ostvariće solidnu zaradu.

Јabuke su rodile kao rijetko kada, a kvalitet voća je izuzetan, a voćari će ubrati oko 60 tona po hektaru. Velika ponuda snizila je cijene ovog voća, ali će prihod, ipak, biti solidan.

Na tržište evropske unije izvezli su rane sorte, dok će jabuka, koju su ubrali jesenas, u hladnjači čekati bolju cijenu na domaćem tržištu.

"Što se tiče sorte gala, mi smo svu količinu koju smo imali u prvoj klasi izvezli u Njemačku i Holandiju. Nije to nešto bilo mnogo, ali zajedno sa šljivom kupci su prepoznali kvalitet", ističe proizvođač Darko Milošević.

U semberskim i majevičkim voćnjacima ima dovoljno sezonskih radnika, a voćari se trude da svake jeseni za berbu angažuju iste ljude.

Odmah nakon berbe počinju radovi na pripremi voćnjaka za narednu sezonu. Uklanjaju se protivgradne mreže i prihranjuje zemljište. Zahvaljujući mogućnosti izvoza jabuka, većina voćara planira i proširenje proizvodnje.