latinica  ћирилица
16/10/2018 |  13:41 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

"Taksimetar" otvara Zaplet 10

Međunarodni festival glumca Zaplet 10, koji će biti održan od 20. do 26. oktobra u banjalučkom Gradskom pozorištu Јazavac, otvoriće predstava ovog pozorišta "Taksimetar", u režiji Slobodana Perišića.

Glavni organizator i producent u pozorištu Јazavac, Ljubiša Savanović, rekao je da je ovo pozorište, kao i svake godine, pokušalo da banjalučkoj publici pruži predstave koje kvalitetom, formom i sadržajem donose nešto novo.

- Ovo je deseti festival po redu i nadamo se da će se publici dopasti naš izbor. Festival je i ove godine podržala kompanija Mikrofin i bez njihove pomoći ne bismo uspjeli - rekao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da će, po prvi put, na festivalu učestvovati i glumci iz teatra Komedija iz Skoplja koji će u nedjelju, 21. oktobra, odigrati predstavu "Doni dark".

- Program festivala dodatno će obogatiti izložba karikatura Dobrosava Boba Živkovića koja će biti otvorena prvog dana festivala, odnosno na 12. rođendan pozorišta Јazavac" - rekao je Savanović.

On je naveo da će u ponedjeljak, 22. oktobra, biti odigrana predstava "Dvoje" pozorišta "Egzit" iz Zagreba, a dan kasnije predstava "Crna kutija" Beogradskog dramskog pozorišta.

U srijedu, 24. oktobra, Narodno pozorište Republike Srpske izvešće predstavu "Usamljeni zapad", dok će u četvrtak, 24. oktobra, na programu biti predstava "Režim ljubavi" beogradskog pozorišta Atelje 212.

Nagrade će biti dodijeljene u petak, 25. oktobra, kada će biti održan i koncert muzičara Skaj Viklera.

Direktor Gradskog pozorišta Јazavac, Dragana Marić, rekla je da će program festivala biti proširen razgovorom sa glumcima, te da će 21. oktobra u goste doći glumac Ljubomir Bandović, 22. oktobra Rene Bitorajac i 23. oktobra Vuk Kostić.

- Želja nam je da se za naš festival čuje i van granica BiH - rekla je Marićeva.

Glumac Željko Stjepanović, koji u predstavi "Taksimetar" glumi vozača taksija, izrazio je zadovostvo što sarađuje sa Gradskim pozorištem Јazavac koje je izraslo u uspješno gradsko pozorište sa dobrim repertoarom.

Ovogodišnji žiri festivala čine glumice Dijana Grbić i Sandra Ljubojević, kao i mladi banjalučki pisac Milan Rakulj.

Podršku Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet 10" pružili su Grad Banjaluka i kompanije M:tel, Prointer i Banjalučka pivara.