latinica  ћирилица
16/10/2018 |  13:34 ⇒ 14:59 | Autor: B92

Kultni bend Kjur dolazi na Egzit! (VIDEO)

Nakon što su ove godine rasprodali Hajd park za 65.000 posjetilaca u Londonu, vijest da će rok giganti Kjur iduće godine krenuti na jubilarnu i možda posljednju turneju povodom nevjerovatnih 40 godina postojanja benda, nedavno je odjeknula širom svijeta.
Kjur dolazi na Egzit 2019. (foto: screenshot/exitfest.org) -
Kjur dolazi na Egzit 2019. (foto: screenshot/exitfest.org)

Gardijan povodom ovog velikog jubileja navodi da je u pitanju bend koji je "protutnjao kroz osamdesete onako kako su Bitlsi protutnjali kroz šezdesete ili Bovi kroz sedamdesete, divlje kreativni, konstantno se mijenjajući", dok kultni NME njihov nedavni koncert opisuje kao "čistu perfekciju" velikog rok benda koji je "na vrhuncu svog umijeća", nazivajući ih "Božanskim genijima".

Kjur će sljedeće godine biti apsolutni hedlajneri na malom broju najvećih i najvažnijih evropskih festivala, te su karte prvih objavljenih datuma za 2019. planule u rekordnom roku. Na lično insistiranje benda, Ezgzi, trenutni nosilac evropske šampionske titule, našao se među odabranim festivalima, pa će na zadovoljstvo domaće publike, kao i gostiju iz cijelog svijeta, Kjur prvi put u Srbiji i regionu nastupiti 4. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na danas održanoj konferenciji za novinare, Dušan Kovačević, osnivač Egzita, naveo je da nije lako bilo doći do benda sa vrha liste želja svih velikih festivala.

- Svake godine od osnivanja Egzita slali smo ponudu za Kjur, a paradoksalno, baš u trenutku kad su po svim svjetskim medijima na vrhuncu karijere i kreću na najtraženiju turneju iduće godine, desilo se da se oni jave nama! - kaže on.

Poznati rok kritičar Dragan Ambrozić je dodao da je u pitanju nevjerovatna vijest, te da "od velikih bendova iz te generacije kod nas nisu bili samo Kjur i U2. Sa velikom sigurnošću se može reći da je u pitanju jedan od najznačajnijih koncerata u istoriji Egzit festivala, kao i jedno od najvažnijih gostovanja u Srbiji ikada".

Kjur važe za bend koji uživa u svakom izlasku na scenu, a Roling Ston ocjenjuje njihov nedavni koncertni spektakl pred 65.000 fanova u Londonu kao rijetko intiman za događaj te veličine. Bilo da sviraju na festivalu ili samostalno, set liste im se protežu kroz cijelu karijeru zbog čega im nastupi uvijek traju od dva do tri sata, pa će i nastup na Egzitu biti istinski koncertni spektakl sa najvećim hitovima kao što su "Friday I’m in Love", "Lovesong", "Pictures of You", "In Between Days", "Boys Don’t Cry", "Close to Me", "Love Cats", "Just Like Heaven", "A Forest"...

U isto vrijeme zavodljivi, kontroverzni i emotivni, spajajući post-pank, indie i alternativni rok, tokom četiri decenije Kjur su prodali na desetine miliona albuma, izdali 40 singlova, održali 1.500 koncerata, najavljujući čak i novi album.

Uticali su na formiranje got roka, iako oni sami to nisu. Uticali su na Adel, Rijanu, Masiv Atak i druge žanrovski drugačije izvođače, dok su oni sami ostali neponovljiva pojava na muzičkoj sceni. Upravo to je recept za besmrtnost ovog benda čiju trenutnu vrhunsku postavu čine Robert Smit, Sajmon Galup, DŽejson Kuper, Rodžer O’Donel i Rivs Gebrijels.

Tokom svoje karijere, Kjur su osvojili najprestižnije muzičke nagrade kao što su BRIT, Q, NME, MTV i brojne druge. Elegantna melanholija kultnog albuma "Disintegration", izdatog 1989. godine, uticala je na milione ljudi i zacementirala njihovu poziciju kao najboljeg britanskog indi benda, te je 2004. godine MTV svoju godišnju MTV Icon emisiju i dodjelu posvetio upravo njima. Numere sa potpisom Kjura neizostavni su dio saundtreka za neke od najikoničnijih filmova u savremenoj kulturi, kao što su Vrana, Sudija Dred, Svadbeni pjevač, Undervorld, 50 poljubaca za pamćenje, Zemlja avanture, Djevojka iz DŽersija, DŽon Taker mora umrijeti, Nik i Nora: Veza za jednu noć i brojne druge.