latinica  ћирилица
16/10/2018 |  11:28 | Autor: SRNA

Vučić: Gdje piše da je Kosovo suvereno?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota zašto Amerika uopšte priča sa Srbijom, ako je Vlada u Prištini prava i gdje i u kojem aktu to piše.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanja Valič) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: Tanja Valič)Foto: TANЈUG

Vučić je povodom Skotove izjave da je Kosovo za SAD "suverena država i da tamošnja Vlada nije takozvana", naglasio da mu je žao što nije bio prisutan kada je ambasador SAD to rekao, kao i da je predstavnik Vlade Srbije, koji je bio prisutan trebalo da reaguje.

On je naveo da bi bilo lijepo da je Skot bio pristojan i pokazao više poštovanja prema zemlji domaćinu, ali da je njegovo pravo da kaže šta želi, kao i što je pravo i obaveza Beograda da štiti državne i nacionalne interese.

"Riječ je o čistom nasilju, pravnom nasilju, poslije koga slijedi i fizičko nasilje i to je ono što nas brine. Gledaćemo da zaštitimo svoj narod", rekao je Vučić, gdje je prisustvovao Trećem samitu ministara transporta i trećem samitu gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Osvrćući se na izjavu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da se predsjednik Srbije za Kosovo i Metohiju bori kao lav, Vučić je zahvalio za lijepe riječi i istakao da su one istovremeno i obavezujuće.

"Boriću se svim srcem i svom snagom za Srbiju i budućnost našeg naroda na Kosmetu", poručio je Vučić.

On je ponovio da je spreman da razgovara sa svima u potrazi za rješenjem i naglasio da, kada je o eventualnom razgraničenju riječ, niko na svijetu ne zna gdje su te granice između Srba i Albanaca na Kosmetu.

"Mi ne znamo i niko u svijetu ne zna gdje su te granice. Јa sam smatrao da je važno da mi to znamo i da imamo mir. Nismo uspjeli. Građani smatraju da treba da budemo ni na nebu ni na zemlji sto godina. Јa ću da poštujem volju naroda", rekao je Vučić.

Kaže da je za pregovaračkim stolom sve dozvoljeno i da ćuti kada Albanci govore gluposti.

"Albanci povećavaju očekivanje svog naroda. To nije ozbiljno. Licemeran je i stav međunarodne zajednice o tobožnjoj promeni granica, a ni oni ne znaju gdje su. Oni kažu "otvorićete Pandorinu kutiju", a zašto su je oni otvarali 2008, 2006. i devedesetih godina?", upitao je Vučić.

On kaže da je na Srbiji da se bori za mir, stabilnost i bezbjednost svog naroda na Kosmetu i za dogovor koji je još dalje nego ranije.