latinica  ћирилица
15/10/2018 |  16:08 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina postojanja Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet u Foči obilježava 25 godina postojanja.

Na svečanoj akademiji uručena su priznanja najzaslužnijima i plakete studentu i profesoru istraživaču.

Na četiri studijska programa i tri ciklusa studija – medicina,stomatlogija,specijalna edukacija i rehabilitacija,zdravstvena njega studira 1400 studenata. Zvorničanin Petar Vidović student druge godine medicine nagrađen je plaketom za studenta istraživača.

- Moj san je da se bavim naukom - priča Petar.

Fakultet podržava i profesore koji se bave naukom. Među njima i Јelena Krunić koja je sa kolegama sa stomatologije istraživala terapijske tretmane liječenje bolesti zuba i usta.

- Mi ovo što istražimo to primjenjujemo u praksi - kaže Јelena.

Јedini u Republici Srpskoj Centar za biomedicinska istraživanja stjecište je mladih istraživača i naučnika.U toku su pripreme i za unapređenje nastave za studente iz cijelog svijeta.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić rekao je da je fakultet odškolovao vlastiti kadar, ali i da se još ne odriče profesora iz Srbije.

On je naglasio da se nastavni proces stalno usavršava, a da je posljednjih nekoliko godina akcenat na razvoju nauke kroz Centar za biomedicinska istraživanja.

"Nastavićemo sa ulaganjima u ovaj centar, prije svega u mlade kadrove, da kroz različite projekte zaposlimo mlade istraživače, jer bez njih nema budućnosti ovog fakulteta", rekao je Kulić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da se Medicinski fakultet u Foči razvijao i rastao zahvaljujući Vladi i vladama Srpske, ali prije svega ljudima koji su vjerovali u svoju ideju.

"Medicinski fakultet u Foči jedna je od vodećih obrazovnih ustanova u regionu sa dobrom Univerzitetskom bolnicom. Odavde izlazi kvalitetan medicinski i stomatološki kadar, kao i iz srodnih grana, te je budućnost ove ustanove svijetla", rekao je Bogdanić.

Medicinski fakultet jedan je od 17 fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je do sada upisalo više od 4.000 studenata, a diplome je steklo 1.112.