latinica  ћирилица
15/10/2018 |  12:10 | Autor: Večernje novosti

Mladić iz Srbije osuđen za ubistvo starice u Beču

Dvadesetogodišnji mladić iz Srbije osuđen je na 12 godina zatvora zbog ubistva starice u Beču.
Policija u Beču (Foto: Leserreporter/heute.at) -
Policija u Beču (Foto: Leserreporter/heute.at)

- Nevin sam. Nikada s njom nisam bio u kontaktu - rekao je pred sudom u Beču mladić (20) iz Srbije, optužen da je čekićem ubio penzionerku (91) u njenom stanu krajem januara ove godine. Njegove riječi, međutim, nisu uvjerile sudsko vijeće koje ga je osudilo prošle sedmice na 12 godina zatvora.

Sudije su, glasovima pet prema tri, donijele prvostepenu presudu za zločin u bečkom predgrađu. Ključni dokaz, navodno, koji je doveo i do hapšenja, jeste DNK optuženog koji je pronađen na mjestu ubistva, ali i na čekiću kojim je žrtva umorena.

Prema optužnici, ubistvu je prethodila krađa. Naime, žena je na nagovor zabrinutih komšija prijavila djevojku kojoj je u prvi mah pozajmljivala novac, a onda je otkrila da je ona navodno i potkrada. Riječ je o sestri mladića optuženog da je ubio penzionerku.

"Djevojka i njena familija su navodno `terorisali` penzionerku, zbog čega je odlučila da potraži novi stan", piše austrijska štampa.

"Nisam kriv"

Optuženi mladić došao je u Beč iz Srbije, gdje živi, i, prema njegovoim riječima, tada je saznao za "incident".

"Sestra mu je ispričala da je lažno optužena. On je otišao kod penzionerke da je ubijedi da povuče prijavu, međutim taj sukob je eskalirao", prenose mediji.

Po izricanju presude, mladić je sa optuženičke klupe uzviknuo: "Znam da nisam to uradio."