latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:16 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Promovisano 88 diplomaca, četiri magistra i tri mastera

U sali Gradskog pozorišta u Foči danas je održana svečana promocija diplomaca, magistara i mastera Medicinskog fakulteta.
Foča:  Svečana promocija diplomaca, magistara i mastera Medicinskog fakulteta - Foto: SRNA
Foča: Svečana promocija diplomaca, magistara i mastera Medicinskog fakultetaFoto: SRNA

Nakon svečanog čina polaganja Hipokratove zakletve, doplome je dobilo 35 doktora medicine, 21 doktor stomatologije, 18 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 14 profesora specijalne edukacije i rehabilitacije, jedan magistar medicinskih nauka, dva magistra i jedan master zdrvastvene njege i jedan magistar i dva mastera specijalne edukacije i rehabilitacije.

Studenti generacije po odsjecima su Vanja Pljevaljčić /9,42/ na medicini, Aleksandra Savić /9,41/ na stomatologiji, Sanja Lučić /8,33/ na odsjeku zdravstvene njege i Rade Reljić /9,60/ na specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji.

"Medicina je najljepši fakultet koji postoji, vrijedilo je svakog uloženog napora, truda i dana. Zaposlena sam na fakultetu kao asistent na katedri anatomija i morfologija i nadam se da ću biti uspješna i da ću pomoći studentima da to što bolje savladaju", rekla je Pljevaljčićeva.

Diplomci su Hipokratovu zakletvu položili pred profesorom Veljkom Marićem, koji je podsjetio na veliku vizionarsku ulogu profesora prognanih iz Sarajeva, osnivača ovog fakulteta.

"Foča nije bilo perspektivno mjesto za ovakav fakultet, ali je Foča otvorila vrata srednjoškolskog centra i bolnice, tako da smo napravili nešto što ni vizionari koji su začeli fakultet nisu očekivali", rekao je Marić.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić poručio je diplomcima da je nauka traganje za istinom usvajanjem novih znanja i da je profesija koju su odabrali podrazumijeva, osim znanja, i ljudskost i plemenitost.

"U ovom pozivu površnost ili poluznanje nije dozvoljeno i predstavlja strahovitu opasnost. Potrebno je mnogo znanja da se neznanjem ne nanese bol ili zlo drugima", istakao je Kulić.

On je izrazio uvjerenje da je fakultet diplomce dobro pripremio za njihov životni put, poručivši im da nikada ne pomisle da su dovoljno naučili i da ne dozvole da ih sujeta spriječi u usvajanju savjeta starijih i iskusnijih kolega.

"Put na koji ste danas pošli je lijep, ali beskrajno težak. Čeka vas ogroman rad i stalno usavršavanje, medicina napreduje nevjerovatnom brzinom", poručio je dekan Kulić svojim sada već bivšim studentima.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, koji je i profesor Medicinskog fakulteta, naveo je da ova generacija ima posebnu čast jer je diplome primilila za 25 rođendan ove viskoškolske ustanove.

"Bilo je puno skepse i raznih komentara u prošlosti, od toga da li će fakultet opsatati do toga da li se na ovom mjestu može proizvoditi kvalitetan medicinski kadar, ali to je dokazano i vi ste dokaz tome. Puno je dobre djece koja izlaze odavde i odlaze u razne ustanove odakle dobijamo veoma dobre komentare i vi ste naši najbolji ambasadori", rekao je Bokonjić.

On je poručio diplomcima da moraju biti spremni na cjeloživotno učenje i usavršavanje.

Svečana sjednica povodom Dana Medicinskog fakulteta i 25 godina od njegovog osnivanja biće održana sutra u amfiteatru fakulteta u 13.00 časova.