latinica  ћирилица
14/10/2018 |  14:56 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

U Vukovaru antisrpska histerija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom protesta u Vukovaru da je očigledno da u Hrvatskoj postoji pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka, čime se nastavlja antisrpska histerija.

Dačić je ukazao da je, osim tog protesta zbog navodnog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je zatraženo da Hrvatska uslovi ulazak Srbije u EU, održana i promocija knjige o upravniku logora smrti Јasenovac Maksu Luburiću.

"Zamislite Nemačku u kojoj bi se odvijale promocije knjige o upravniku Aušvica ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthauzenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvek prelama na srpsko-hrvatske odnose. Time se nastavlja antisrpska histerija koja postoji", rekao je Dačić novinarima.

Ističući da je Srbija sankcionisala i sankcioniće svakoga ko je počinio ratni zločin, Dačić je rekao da ne zna na koga se učesnici protesta žale.

"Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo 90-tih godina. Ako je neko počinio ratni zločin treba da odgovara, nema nikakve sumnje", poručio je Dačić.