latinica  ћирилица
14/10/2018 |  10:19 ⇒ 11:03 | Autor: B92

Patrijarh Irinej: Nema razloga da ne putujem u Crnu Goru

Srpski patrijarh Irinej izjavio je da nema nijedan razlog da ne putuje u Crnu Goru u ponedjeljak i da nije obaviješten da je na bilo kakvoj listi nepoželjnih osoba.
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić) -
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić)

On je za "Večernje novosti" rekao da informacije da se nalazi na listi nepoželjnih u Crnoj Gori, pripisuje samo medijskim spekulacijama.

Patrijarh Irinej u Crnu Goru putuje u ponedjeljak, zajedno sa poglavarom Antiohijske patrijaršije Јovanom desetim.

Irinej i Јovan biće u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, a kako navode "Večernje novosti" pozivajući se na izvore bliske crnogorskom dražvnom vrhu, patrijarh neće biti ometan da uđe u Crnu Goru.

Zajedno sa patrijarhom Јovanom, Irinej će prvo posjetiti Cetinjski manastir, pa manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Patrijarhu srpskom Irineju neće sutra biti dozvoljen prelazak crnogorske granice, kazao je Pobjedi visoki zvaničnik crnogorske policije.

"Neće mu biti dozvoljeno da pređe granicu", kazao je Pobjedi visoki zvaničnik crnogorske policije.

Mediji su nedavno objavili da je pripremljen spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da se na njemu nalazi i srpski patrijath Irinej, kojem će zbog ranijih izjava da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vrijeme NDH i Osmanlija biti zabranjen ulazak U Crnu Goru.

Ranije je izjave Irineja komentarisao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je, nakon Irinejevih ocjena o statusu Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kazao da je njegov jedini komentar na to "da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", ističući da očekuje "da to patrijarh demantuje".

Odmah je uslijedio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.