latinica  ћирилица
13/10/2018 |  11:12 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

U Šamcu održan Internacionalni festival folklora "Bosiljkovanje"

U Šamcu je održan Internacionalni festival folklora "Bosiljkovanje". Organizator manifestacije, kulturno-umjetničko društvo "Šamac", ugostilo je folklorne ansamble iz Indije, Ukrajine, Srbije i Republike Srpske.

Dio bogate tradicije, običaja i kulture Zapadne Indije u Šamac su donijeli članovi folklornog ansambla “Kalrav”, dok je ansambl narodnog plesa “Družba” šarolikom narodnom nošnjom i veselim plesnim koracima ispričao jednu od Ukrajinskih bajki.

"Veoma je značajno što možemo ovdje da pokažemo naše tradicije, naše plesove i mi smo učili njihove", rekla je Ana Ostavćuk oi ANP "Družba" iz Ukrajine.

"Јa i moja grupa smo ovdje naučili da je najosnovnija i najvažnija stvar diciplina", izjavio je Haris Patel iz AN "Kalrab" iz Indije.

Inter folk festival "Bosiljkovanje" u Republici Srpskoj održava se 22. put, u organizacije kulturno - umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente. Festival je u kalendaru Savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOF.

"Svake godine u svom programu ima različite države, različite narode i kulture i ti ansambli treba da svoju kulturu prezentuju našem narodu u BiH i zato i jesu CIOF-ovi festivali", istakla je Stana Nagradić iz KUDM "Bosiljak" Derventa.

"Sve ovo što se dešava kao dio kulturnih sadržaja na području opštine Šamac je samo jedan mali doprinos KUD-a Šamac u prezentaciji kulture, tradicije i običaja ove opštine", naveo je Mladen Radović uz KUD "Šamac".

U okviru festivala, koji završava u nedjelju koncertom u Derventi, održane su izložbe i promocije materijalnih vrijednosti narodne kulture i nacionalne kuhinje i okrugli sto o običajima Posavine.