latinica  ћирилица
13/10/2018 |  10:46 | Autor: SRNA

Petković: Na Kosovu i Metohiji se stvaraju terorističke baze

Na Kosovu i Metohiji postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza s ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Balkan (Foto: Sputnik) -
Balkan (Foto: Sputnik)

Povodom otkrića srpskih službi da je teroristička grupa Albanaca sa Kosova i Metohije pod kontrolom "Islamske države" planirala prošle godine da izvrši napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, Petković kaže da je od 1999. godine albanski narod vjerski radikalizovan, o čemu svjedoči činjenica da je južno od Ibra od 1999. godine do danas izgrađeno više od 900 džamija.

"Dakle, reč je o jednom scenariju koji je trebalo da podseća na onaj iz 17. marta 2004. godine", rekao je Petković za Televiziju "Pink".

On je naveo da Albanci planiraju da sljedeće sedmice uvrste u dnevni red prištinske skupštine set zakona koji se odnosi na formiranje takozvane vojske Kosova, ali ne pod tim nazivom.

Petković je objasnio da planiraju da zadrže naziv Bezbjednosne snage Kosova, kako bi izbjegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasanja potrebna i podrška Srpske liste.

"Albanci već duže vreme pokušavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička, odnosno, u kojoj bi bili i Srbi, kako imali opravdanje prilikom napada na srpske sredine da to nije etnički motivisano", rekao je Petković.

On je istakao da su Srbi u okviru Srpske liste jasno stavili do znanja da ne žele da učestvuju u formiranju vojske Kosova.

Petković kaže da je do 1999. albanska društvo na Kosovu i Metohiji bilo sekularno i da je svoj nacionalni identitet zasnivalo na jeziku, a ne religiji, dok je sada radikalizovano u mnogim aspektima.

"Kačanik je od strane `Njujork tajmsa` bio proglašen za prestonicu vehabizma, dok je u izveštaju Stejt departmenta navedeno da je 400 Albanca sa Kosova otišlo da ratuje na strani `Islamske države` u Siriji", dodao je Petković.

Politički analitičar Branko Radun navodi da na Kosovu i Metohiji ima dosta pripadnika terorističke `Islamske države` koji su se borili u Siriji.

"Tu se stvorio novi talas reislamizacije Albanaca. Tako, naprimer, 1999. Albanci nisu napadali samo Srbe već i nealbansko stanovništvo i muslimane koji nisu Albanci. Sada se to menja, sada imaju apsiracije da preko islama asimiluju i bošnjačko stanovništvo u Crnoj Gori i Raškoj, kroz neku novu islamizaciju svog stanovništva", rekao je Radun.