latinica  ћирилица
12/10/2018 |  22:52 ⇒ 22:55 | Autor: SRNA

Kostajnica: Počela "Kestenijada"

Otvaranjem etno-izložbe ženskih ručnih radova u Narodnoj biblioteci "Nevenka Stanisavljević" u Kostajnici počela je trodnevna manifestacija "Kestenijada 2018", čiji je cilj unapređenje turističke ponude ove lokalne zajednice.
Kostajnica -
Kostajnica

Direktor ove biblioteke Svetlana Đurđević rekla je da je izloženo više od 200 rukotvorina različitih tehnika izrade, od heklanja i pletenja, do veza i tradicionalnih predmeta.

"Posebno bih izdvojila naš etno-kutak u kojem su izloženi predmeti koje su koristili naši stari, kao što su suknene čarape, preslica, ženska narodna nošnja, te vrč, zvani štucka, u kojem je nekad nošena voda", istakla je Đurđevićeva.

Direktor Turističke organizacije opštine Kostajnica Branka Kukrika rekla je Srni da je cilj ove turističko-privredno-kulturne manifestacije promocija prirodnog bogatstva ovog kraja.

"Želimo da privučemo što veći broj ljudi da dođu u Kostajnicu i da uživaju u jesenjoj poslastici - kestenu, po kojoj smo mi tako poznati", rekla je Kukrika.

U okviru "Kestenijade" večeras je održana i izložba radova učenika Osnovne škole "Petar Mećava" i polaznika dječijeg odjeljenja biblioteke "Mala pričaona", kao i književno-muzičko veče sa piscem i kantautorom Željkom Galonjom, koji je izvodio svoje pjesme, uz pratnju gitare.

Galonja, koji za sebe kaže da je pjesnik Kozare, kazivao je stihove posvećene Petru Kočiću, Dijani Budisavljević, Gavrilu Principu i voljenoj planini Kozari.

Manifestacija će biti nastavljena sutra prodajnom izložbom suvenira, voća i meda, slikarskom radionicom studenata Akademije umjetnosti Banjaluka pod nazivom "Kestenijada u očima umjetnika" i "Kestenbalom" - kostimiranim defileom najmlađih mještana, a u večernjim časovima biće održano Veče ojkače i folklora.

Organizator "Kestenijade 2018" je opštinska Turistička organizacija, generalni pokrovitelj opština Kostajnica, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.