latinica  ћирилица
12/10/2018 |  21:12 | Autor: SRNA

Rim protiv novih sankcija Moskvi

Italija se protivi namjeri EU da uvede sankcije zemljama koje vrše sajber napade, pokazao je povjerljivi dokument u koji je Rojters imao uvid.
Rim, Italija (Foto: Sputnik/Alexander Vilf) -
Rim, Italija (Foto: Sputnik/Alexander Vilf)

Rojters navodi da je protivljenje Rima u skladu sa pozivima italijanskih vlasti da se ublaže tenzije sa Rusijom, ali naglašava da bi takav potez Italiju mogao udaljiti od saveznika u EU.

Diplomate EU tvrde da je cilj plana Brisela da se ojačaju odbrana i odvraćanje od sajber napada, naročito iz Rusije, koju su u posljednjih nekoliko mjeseci mnogi optuživali za miješanje u izbore u mnogim zapadnim zemljama, kao i za ugrožavanje bezbjednosti elektronskim sredstvima.

Međutim, Italija se protivi ideji o novom kaznenom režimu, koju podržavaju mnoge države EU.

Dokument pokazuje da su uvođenje sankcija podržale Velika Britanija, Francuska, Estonija, Holandija, Rumunija, Slovačka, Letonija, Litvanija i Poljska, dok Belgija, Finska i Švedska podržavaju "postepeni odgovor" na buduće napade, koji bi podrazumijevao brojne mjere prije uvođenja sankcija.

Rojters dodaje da italijanski zvaničnici nisu bili dostupni da daju izjavu povodom stava Italije.

Italija je u više navrata pozivala na ublažavanje sankcija Rusiji, koje je EU Moskvi uvela zbog prisajedinjenja Krima i pružanja podrške proruskim borcima na tom poluostrvu.