latinica  ћирилица
12/10/2018 |  19:01 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Grijanje - kada, kakvo i pošto?

Bliži se početak sezone grijanja, a s njim i nedoumice građana - hoće li početi na vrijeme, kakav će biti kvalitet i koliko će plaćati...

U Banjaluci od ponedjeljka najavljuju tople radijatore. Sve je, kažu u EKO toplani spremno i građani ne treba da brinu, uvjeravajući da je najveći komunalni problem urbanog dijela Banjaluke riješen.

Mišljenja sugrađana su podijeljena - jedni su zadovoljni, ali smatraju da je već trebalo da bude uključeno, dok drugi ističu da nisu zadovoljni ni kvalitetom, ni cijenom

A cijena se neće mijenjati, tvrde u EKO toplani. Trenutno toplotnom energijom snabdijevaju oko 20 hiljada korisnika.

"Dosad je obezbijeđeno više od 75 odsto potrebnog energenta. Sva količina je obezbijeđena na domaćem tržištu. Očekujemo da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu grijnu sezonu", navodi EKO toplana.

U Zvorniku kažu da su završili tehničke pripreme, energenata ima dovoljno, a cijena ostaje ista. Upsješan početak sezone grijanja očekuju i u Bijeljini.

Bjeljinci navode da je skupo za sadašnje uslove, ali da nemaju alternativu. Pohvale i na račun prošlogodišnjih isporuka.

Ista su očekivanja 1.100 korisnika gradskog grijanja, koliko ih je registrovano u Bijeljini. Cijena je na prošlogodišnjem nivou.

Direktor bijeljinske toplane, Јovan Krasovac, kaže da su korisnicima omogućili da uslugu grijanja plaćaju na 12 mjesečnih rata, tako da su navedene cifre onda 50 odso manje.

Prijedorčani su, čini se, najzadovoljniji grijanjem. Prelazak na drvnu biomasu za prijedorsku toplanu pokazao se kao pun pogodak. Uz manju cijenu energenta, to je u sezoni omogućilo i 24-časovno grijanje. Јedno je sigurno – u Prijedoru poskupljenja grijanja u ovoj sezoni neće biti.

Direktor Toplane Prijedor, Zoran Knežević, kaže da sada slijede tzv. tople probe koje prelaze u redovno grijanje. Energent je pribavljen u dovoljnoj količini, tako da građani mogu očekivati neometanu predstojeću grijnu sezonu.

Dok će cijena grijanja u većini opština i gradova u Srpskj ostati ista, time neće moći da se pohvale korisnici dobojske toplane. Za predstojeću sezonu, zbog povećane cijene grijanja, na godišnjem nivou moraće da izdvoje do 100 KM više.

Gradska toplana Doboj donijela je u aprilu novi tarifni sistem koji uvodi tri kategorije potrošača, umjesto dosadašnjih pet, pa je grijanje poskupilo za domaćinstva, sniženo za preduzetnike, a nepromijenjena cijena je ostala za javni sektor.