latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:34 ⇒ 20:13 | Autor: Agencije

Standard: Egzodus stanovništva prijeti opstanku Hrvatske

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliki članak o masovnom iseljavanju sa Balkana, u kojem navodi da su glavni razlozi za to "želja za bijegom od neslobode, zavisnosti o strankama i niskih platama", a analizira i iseljavanje iz Hrvatske koja je za razliku od ostalih u regiji članica Evropske unije.

U Hrvatskoj, članici Evropske unije, egzodus stanovništva poprima prijeteće razmjere za opstanak države, konstatuje Standard i navodi podatke Eurostata prema kojima se iz Hrvatske iselilo 14 odsto stanovništva, dok je prosjek EU 3,8 odsto.

"Iseljavanje iz regije se jedva može zaustaviti", piše austrijski list, i dodaje, kako naročito Kosovo i BiH žive od novca koje u domovinu šalju ljudi iz dijaspora. Na Kosovu novac iz dijaspore čini trećinu BDP-a, a u BiH 15 odsto. Napominje se i da iseljavanje izaziva i razne sociopsihološke probleme, pa tako oni koji ostaju dobivaju osjećaj napuštenosti jer im rođaci i prijatelji odlaze u inostranstvo.

Ove podatke o iseljavanju iz regije, list potkrijepljuje i mišljenjem stručnjaka za migracije koji navode da iseljavanje iz istočne u srednju i zapadnu Evropu nije ništa novo. Naime, prihod po glavi stanovnika u istočnoj Evropi 1910. godine bio 28 odsto nivoa u srednjoj i zapadnoj Evropi. Danas je 33 odsto.