latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:29 ⇒ 13/10/2018 | 10:16 | Autor: RTRS

O zločinima Dudakovića govore zaštićeni svjedoci

Optužnica Tužilaštva BiH protiv ratnog generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i 16 komandanata i vojnika Petog korpusa, stigla je u Sud BiH. Zbog obimnosti, nije isključeno da Sud zatraži dodatno vrijeme za njeno potvrđivanje, saznaje RTRS.

Stotine stranica potresnih svjedočenja i materijalni dokazi potvrđuju razmjere zločina nad srpskim civilima i vojnicima u jesen 1995. godine u Bosanskom Petrovcu, Krupi, Ključu i Sanskom Mostu. Ključnu ulogu imao je Dudaković koji je, prema iskazima zaštićenih svjedoka, naređivao da se zarobljenici ubijaju, a naselja pale.

Po sistemu "spržene zemlje" srpsko stanovništvo izbrisano je sa područja u četiri zapadnokrajiške opštine. U naletu Petog korpusa uništeno je desetine sela, vrijedna imovina, skrnavljeno i zapaljeno 38 pravoslavnih bogomolja, pobijeno više od 300 Srba, na pragovima svojih kuća ili u masovnim egzekucijama.

- Otac Rade ispričao mi je kako su 14. septembra 1995. u poslijepodnevnim časovima u selo Oraško Brdo kod Bosanskog Petrovca, tri pripadnika tzv. ABiH došla došla do naše kuće i ubili moju majku - priča Ljubica Kresoja.

- Moj otac nije htio da napusti Bosanski Petrovac nakon što ga je zauzeo Peti korpus. Od tada mu se gubi svaki trag. Kada je 1. oktobra 1999. godine urađena ekshumacija kod naše porodične kuće, pronađene su spaljene kosti mog oca - navodi Zorica Kerkez.

U iskazu koji je Tužilaštvo BiH predočilo još u aprilu, jedan od zaštićenih svjedoka koji je i sam ubijao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske u Bosanskom Petrovcu, decidirano potvrđuje da je naredbe za strijeljanje lično izdavao general Atif Dudaković, nakon što je saslušao sedam srpskih vojnika.

"Pogledavši u nas, general Atif Dudaković nam je kratko naredio - Pobijte ih. U njih smo pucali ja, Ibrahim Šiljdedić koji je bio Dudakovićev pratilac, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Sanel Šabić, Hasan Ružnić, samoinicijativno su se strijeljanju pridružili i drugi pripadnici Petog korpusa", rekao je zaštićeni svjedok. 

Iz iskaza se vidi, da vojnici pod komandom Dudakovića nisu imali ni zrnce milosti.

"Јedan od zarobljenika u koje smo prethodno pucali, bio je još živ. Јaukao je je govoreći: Ubijte i mene, nemojte me ostavljati. Nakon toga je Hasan Ružnić išao od tijela do tijela i svakome od njih pucao pojedinačno po jedan metak u glavu, uključujući i ranjenog vojnika koji je dozivao: Ubijte i mene", govori zaštićeni svjedok u svom iskazu.

Srpski civili koji nisu ubijeni u svojim kućama, odvođeni su kod motela "Milošev konak" na ulazu u Bosanski Petrovac, gdje su saslušavani, potom hladnokrvno likvidirani i zatrpavani u prethodno pripremljene grobnice.

"Ispred tog hotela vidio sam postrojene u red civile, žene i muškarce, izbrojao sam ih 24-ro. Vojnici Petog korpusa su prvo nogama, rukama i puškama tukli jednog muškarca, a kada su ga dobro prebili, jedan od vojnika ga je ubio hicima iz automatske puške. Odmah nakon ubistva, jedan bager kašikom kupi leš i istresa ga u ranije iskopanu rupu. Ovo se ponovilo još tri puta", rekao je zaštićeni svjedok.

Više od dvije decenije Atif Dudaković uživao je zaštitu i vješto izbjegavao procesuiranje. O zločinima koje je lično naređivao i odobravao, trebalo bi uskoro da se progovori u sudnici Suda BiH, do tada prenosićemo iskaze svjedoke, koji tzv. silu nebesku pokazuju kao palikuću i ubicu.