latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:28 ⇒ 13/10/2018 | 10:16 | Autor: RTRS

Zbog Dudakovića opet jaz između nekada zaraćenih strana

Dio optužnice, Atifa Dudakovića tereti i za zločine nad Bošnjacima, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna, na području Bihaća i Cazina. U Velikoj Kladuši, nekadašnjem administrativnom centru zapadne Bosne, reagovanja su podijeljena.

Za jedne ratni zločinac – za druge heroj. Optužnica protiv Dudakovića ponovo je produbila jaz između nekada zaraćenih strana u Velikoj Kladuši. Pristalice nekadašnje oblasti zapadna Bosna smatraju da je Dudaković i te kako odgovoran za ratne zločine, i da zbog toga mora da odgovara.

U Velikoj Kladuši kažu da je sigurno da mora da odgovara, i to ne samo on, nego svako ko je to činio.

"Naravno, svako treba odgovarati za svoja djela. Samo neka se radi po zakonu. Ko je šta uradio neka odgovara", smatraju u Velikoj Kladuši.

Demobilisani pripadnici Armije BiH, s druge strane, negiraju bilo kakvu Dudakovićevu vezu sa zločinima u zapadnoj Bosni.

"Zna se dobro da je Atif Dudaković naš ratni komandant, koji je odbranio ovu državu zajedno sa nama, i to je velika nepravda", mogu se čuti komentari u Velikoj Kladuši.

Smatraju i da je proces koji se protiv Dudakovića vodi – farsa.

"Nije logično, jer dosadašnja istraga je potvrdila da on kao komandant nije učestvovao ni u kakvim zločinima", kažu.

Zvaničnih izjava o ovoj temi nije bilo.

Iz opštinske uprave Velika Kladuša danas nisu željeli da komentarišu podizanje optužnice protiv Atifa Dudakovića.

Bez komentara su i bošnjačke organizacije, proistekle iz rata. O Dudakovićevim zločinima oglasili su se članovi Zavičajnog udruženja "Una" iz Banjaluke.

Smatraju da je napokon došlo vrijeme da Dudaković odgovara za zločine nad Srbima.

Boško Kantar, Zavičajno udruženje "Una" kaže da je ipak došlo puno pravosnažnih izjava, bilo je baš puno dokaza, i misli da je sada pravo vrijeme za pravu odluku Suda BiH.

Nadaju se da će ovaj slučaj značiti konačan prestanak sprovođenja selektivne pravde, prema kojoj su jedini krivci za ratne zločine – bili Srbi.