latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:22 ⇒ 18:35 | Autor: TANЈUG

Pisci i novinari osuđuju promovisanje knjige o Luburiću

Promocija knjige "Sluga domovine – život hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina" održana je prošlog vikenda u Zagrebu, a potom u Karlovcu u prostoru čiji je vlasnik Katolička crkva. Naredna promocija biće u Splitu. Promocije su završavane ustaškim pozdravom "Za dom spremni".
Promociju knjige o Luburiću, organizatori završavaju ustaškim pozdravom - Foto: RTS
Promociju knjige o Luburiću, organizatori završavaju ustaškim pozdravomFoto: RTS

Portal Indeks je objavio i pozivnicu za promocije knjige o Luburiću koju su, kako navode, objavili ekstremistički i proustaški portali.

Promoter i urednik knjige je DŽon Ivan Prcela, kome je Luburić bio vjenčani kum.

Promocije je završavao ustaškim pozdravom "Za dom spremni", što su okupljeni pozdravljali aplauzom.

Promocija u Karlovcu je održana u nacionalnom svetištu Svetog Јosipa, a nakon što je objavljena najava ovog događaja, reagovao je predstavnik svetišta monsinjor Antun Sente, koji je rekao da je bio prevaren, odnosno da mu je Prcela najavio da će predstaviti svoje knjige u kojima istražuje život Svetog Јosipa.

Kada je iz medija saznao da Prcela namjerava da promoviše Luburića, Sente mu je otkazao "svaku dalju saradnju".

Međutim, Prcela tvrdi da je Sente znao za njegovu namjeru.

Na promociji, kojoj je prisustvovao i izdavač Mirko Bilić Erić, Prcela je rekao da je knjiga pisana sedam godina.

Istražujući Luburićevo ubistvo u Španiji, Prcela je rekao da je došao i do Luburićevog sina, koji kao ljekar danas živi u Barseloni, ali i da je on odbio svaki razgovor jer se, kako je rekao, stidi oca, jednog od osnivača koncentracionog logora smrti Јasenovac, pišu Novosti, portal Srpskog nacionalnog vijeća.

Osude promocije knjige

Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca najoštrije su osudili promociju knjige o Luburiću i protive se njegovoj rehabilitaciji na bilo koji način.

PEN centar i HDN preciziraju da je riječ o hrvatskom Ajhmanu, jednom od najvećih zločinaca ustaške NDH, desnoj ruci poglavnika Ante Pavelića, koji je odgovoran za masovne likvidacije i osnivač Јasenovca.

Ukazuju da je Luburić bio i zapovjednik svih ustaških logora u Hrvatskoj, u kojima su na najstrašnije načine ubijene desetine hiljada nevinih ljudi i djece.

Dodaju da je promocijom doživeo sramotnu rehabilitaciju i to, kako kažu, na simboličnom mjestu, u podnožju jedne od najvažnijih institucija hrvatske kulture, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, u prostorijama "Hrvatskog slova".

Ističu da Vladićeva knjiga "o životu i dejlu generala Drinjanina hrvatskog viteza", Luburića slavi kao velikog "slugu domovine i pravednog ustaškog borca".

"Kako se radi o anticivilizacijskom ispadu, nezamislivom u demokratskom svijetu, a promocijom te knjige sramoti se Hrvatska, kao pisci najoštrije osuđujemo tu svojevrsnu banalizaciju zločina i zatajene etičke svijesti i empatije prema Luburićevim žrtvama, kojim se, poput nakaznih pjesama koje ga opjevavaju ("Јasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara"), kontaminira cjelokupni prostor hrvatskog društva", poručili su u ime PEN centra i HDP, Tomica Bajsić i Zoran Ferić.

Inače, Luburić je krajem Drugog svjetskog rata pobjegao u inostranstvo, potom se nastanio u Španiji pod zaštitom klerofašističkog diktatora Franciska Franka.

Autor knjige Vlado Vladić član je Društva hrvatskih književnika i bivši predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.