latinica  ћирилица
12/10/2018 |  17:00 ⇒ 13/10/2018 | 10:11 | Autor: RTRS

Dodik namjerava Putina pozvati u Banjaluku, ali ne i u Sarajevo

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nijednog trenutka nije sumnjao u svoju pobjedu i najavio da namjerava da pozove predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da posjeti Banjaluku, ali ne i Sarajevo, jer tu, kaže, nije dobrodošao.

Druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, međutim, smatraju da je Putin dobrodošao i u Sarajevo i u BiH, i dodaju da je neophodno razvijati dobre odnose BiH i Rusije.

Kao srpski član Predsjedništva BiH štitiću interese Republike Srpske, ističe Dodik. Boriću se za mir i Ustav BiH, ali, kaže Dodik, neću raditi na tome da se Ustav mijenja. Zalagaće se i za preispitivanje svih odluka dosadašnjih visokih predstavnika.

Za TV 1 Dodik je istakao da je njegova pobjeda jasna, što dodaje, potvrđuje da ima 70.000 glasova više nego kandidat Saveza za pobjedu Mladen Ivanić. U prethodnim mandatima u salama Predsjedništva BiH, gdje su održavane sjednice i primani strani gosti, nije bilo zastave Republike Srpske, što će Dodik nastojati da promijeni.

"Јa sam legitimni predstavnik i srpskog naroda i Republike Srpske i želim da se borim za ustavnu strukturu BiH i slovo Dejtona i Ustava, a ne njihov duh. U tome se razlikujemo. Ovdje je sve nakaradno", rekao je Dodik.

Govoreći o spoljnoj politici BiH, Dodik je naveo da će se ona odnositi, prije svega, na izgradnju dobrih regionalnih odnosa. Smatra da je Komšić prenaglio sa svađama sa Hrvatskom i Srbijom. Dodaje da BiH treba da ima odlične odnose sa Srbijom i da bi prvo trebalo riješiti pitanje granice između Srbije i BiH.

"Što se tiče NATO, možemo sarađivati, ali nikakvog članstva, niti puta prema Alijansi nema. Ovdje je plebiscitarni stav naroda u Republici Srpskoj da ne treba ići u NATO. Postoji i deklaracija o vojnoj neutralnosti i ne namjeravam da se drugačije ponašam", kazao je Dodik.

A upravo su NATO i evropske integracije, za Šefika DŽaferovića, dva spoljnopolitička prioriteta BiH. Ističe da članovi Predsjedništva treba da se trude da jačaju ekonomiju BiH i obezbijede ravnopravnost svih građana. Zbog povjerenja u BiH, kaže, treba što prije potpisati sporazum o saradnji sa Islamskom zajednicom, za šta je potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Uvjeren sam da će Dodik kad pročita prijedlog sporazuma zaključiti da nema nikakvog ekskluziviteta prema Islamskoj zajednici, odnosno da su sve tri vjerske zajednice tretirane na ravnopravan način", rekao je Šefik DŽaferović, novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH.

Dok Dodik odbacuje mogućnost da potpiše sporazum koji će, kako kaže, Islamsku vjersku zajednicu staviti u povlašćen položaj, Željko Komšić smatra da bi bilo u redu potpisati taj sporazum. Očekuje racionalnu saradnju sa druga dva člana jer svi, kaže, imaju isti interes da ova institucija funkcioniše.

Komentarišući proteste u Mostaru protiv njegovog izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Komšić navodi da je to legitiman način izražavanja volje građana.

"To je za mene u redu, jer su protesti održani u skladu sa zakonom. Izbori su prošli, glasovi su izbrojani i moraju se i HDZ BiH i svi pomiriti da Dragan Čović nije član Predsjedništva", navodi Željko Komšić, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH.

Dok DŽaferović smatra da BiH ima pravo na koridor od Neuma do otvorenog mora i da to mora zaštititi, Komšić još jednom ponavlja da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. Dodik poručuje da neće podržati najavljenu tužbu.