latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:54 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Foča- Izložba "Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta"

Izložbom "Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta u Foči" počeo je program obilježavanja 25 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove.
Foča- izložba "Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta" - Foto: SRNA
Foča- izložba "Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta"Foto: SRNA

Izložba, koja je otvorena u Muzeju Stare Hercegovine, sastoji se od 64 dokumenta i 62 fotografije koje hronološki, od osnivanja 1993. godine do danas, svjedoče o razvoju fakulteta.

Autor izložbe,novinar Radio-televizije Republike Srpske Radivoje Obrenović rekao je da je ovo hronologija koja stavlja pečat na budućnost Medicinskog fakulteta.

"Između ostalog, vidimo odluku Narodne skupštine o osnivanju fakulteta, zatim zanimljive dokumente gdje se traži pomoć za organizovanje studentskog života i univerzitetskog kampusa u krugu Opšte bolnice, koja kasnije prerasta u Univerzitetsku bolnicu", naveo je Obrenović.

On je istakao da izložba pokazuje da Medicinski fakultet zauzima značajno mjesto u Јugoistočnoj Evropi kao referentna visokoobrazovna ustanova.

"Ovo je prvi akreditovani medicinski fakultet u BiH. Od fakulteta koji je na početku radio u nekoliko prostorija Opšte bolnice, sada je to fakultet koji ima jedan od najsavremenijih centara za biomedicinska istraživanja", kaže Obrenović.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu i načelnik Odjeljenja za pedijatriju Univerzitetske bolnice Foča Dejan Bokonjić naglasio je da je Medicinski fakultet stasao ni iz čega, zahvaljujući entuzijazmu profesora koji su izbjegli iz Sarajeva, ali i podršci fočanske bolnice.

"Ovaj fakultet je odškolovao veliki broj sopstvenog kadra, što je velika stvar za ovakav fakultet. Foča je primjer da se u jednoj maloj sredini može napraviti ozbiljna univerzitetska zajednica i da je to jedan od rijetkih gradova gdje je veći broj studenata od broja osnovaca i srednjoškolaca", naveo je Bokonjić.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta za studijski program stomatologije Nikola Stojanović jedan je od prvih doktoranada ovog fakulteta.

"Na samom početku vremena su bila teška, ratno stanje i išlo se polako. Druga priča je bila na postdiplomskim studijama, a kada pogledamo unazad 25 godina vidimo da su naši studenti prve i druge generacije danas profesori i docenti, što je znak dobrog rada ove kuće", napomenuo je Stojanović.

Šef katedre za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Nenad Lalović takođe je bivši đak ovog fakulteta.

"Sa ponosom se sjećamo početaka Medicinskog fakulteta. Nekada to nije bilo lako, kao danas, ali zahvaljujući entuzijazmu bivših i sadašnjih dekana, cijelog menadžmenta, kao i nastavnoj bazi Univerzitetskoj bolnici, fakultet je izrastao u modernu viskoškolsku ustanovu", ukazao je Lalović.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić rekao je da su ponosni što je u ovoj ustanovi zaživio Centar za biomedicinske nauke, koji je nastavna baza za doktorske studije.

"Već smo upisali tri generacije doktoranada i neki od njih su u završnoj fazi izrade svojih doktorskih disertacija", naveo je Kulić.

On je dodao da ovaj fakultet planira da licencira nastavni studijski program medicine na engleskom jeziku.

"Već smo počeli da radimo na nastavnom planu i programu. Nadamo se da ćemo do kraja godine predati elaborat Univerzitetu i resornom ministarstvu na usvajanje i očekujemo narednih godina upis prve generacije doktoranada na studijski program medicina na engleskom jeziku", kaže Kulić.

U okviru programa obilježavanja 25 godina od osnivanja sutra će u amfiteatru fakulteta u 9.00 časova početi Međunarodni kongres stomatologa, a dan kasnije u Gradskom pozorištu u 13.00 časova biće promovisani diplomirani studenti.

Svečana sjednica zakazana je za ponedjeljak, 15. oktobar, sa početkom u 13.00 časova u amfiteatru fakulteta.

Svečanosti se završavaju u četvrtak, 18. oktobra, seminarom "Patronažna služba u promociji razvoja u ranom djetinjstvu, prevenciji i ranom otkrivanju poremećaja zdravlja kod djece".