latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:10 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Trebinje domaćin 5. Međunarodne matematičke konferencije

Na Međunarodnu matematičku konferenciju prijavljeno je više od 50 naučnih radova, a učestvuje više od 70 eminentnih stručnjaka. Organizatori konferencije su Društvo matematičara Republike Srpske, Grad Trebinje, Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske i katedra za matematiku Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Trebinje- Međunarodna matematička konferencija - Foto: RTRS
Trebinje- Međunarodna matematička konferencijaFoto: RTRS

Matematička konferencija u Trebinju "Savremeni matematički problemi" organizovana je u čast prof. dr Milenka Pikule, osnivača katedre za matematiku Univerziteta u Istočnom Sarajevu i dugogodišnjeg dekana Filozofskof fakulteta ovog univerziteta.

Profesor Pikula je istakao da je ovo za njega veliki i veoma emotivan trenutak u životu, jer je veoma vezan za svoj rodni kraj i Hercegovinu, te da je i Društvo matematičara željelo da u Trebinju bude održana ova naučna konferencija.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment, Dušan Јokanović, istakao je da je ova konferencija veoma značajna, posebno za Trebinje, jer učešćem inostranih profesora pozicionira univerzitet u naučnoj sferi. Izrazio je nadu da će rezultat rada konferencije biti brojni značajni radovi, kao i zbornik najboljih radova.

Gradonačelnik Trebinja ponovio je da ovaj grad radi na realizaciji plana pokretanja istraživačke stanice u čemu će jedan ovakav skup i stručnjaci imati veliki značaj.

- Ova matematička konferencija i Društvo matematičara Republike Srpske planirali su da kroz istraživačku stanicu formiraju sekciju za matematiku. U prilog tome su i ovakvi skupovi koji nam govore da će to sigurno biti dobra baza za istraživačku stanicu koju planiramo da otvorimo u Zgonjevu u Popovom Polju - rekao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Osim toga što je prepoznatljivo po kulturnim sadržajima, turizmu, autohtonim proizvodima, sportskim kolektivima, Trebinje se sve više prepoznaje i kao grad u kome je nauka pozicionirana visoko, poručio je gradonačelnik Trebinja.