latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:01 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Bolji uslovi za studente sa posebnim potrebama u Banjaluci

Univerzitetski centar za podršku studentima sa posebnim potrebama Banjaluka, predstavio je doniranu opremu u okviru projekta "Erasmus plus", koja bi trebalo da omogući tranziciju studenata sa invaliditetom od visokoškolskog obrazovanja do tržišta rada.

Pozivaju sve studente sa posebnim potrebama ili invaliditetom da im se obrate, ako budu suočeni sa problemom ili poteškoćama.

Univerzitetski centar za podršku studentima sa posebnim potrebama ima 53 studenta. Centar im pruža podršku od korišćenja prostora i opreme, do udžbenika i audio-knjiga koje se pripremaju za studente i nastavno osoblje Univerziteta Banjaluka.

"Dobili smo vrijednu opremu, lupu, Brajev redak, kompjutere, laptope, tablete. Šest naših studenata sa posebnim potrebama, u okviru ovog projekta, boravilo je na studentskoj razmjeni i stipendiranoj praksi u Srbiji i Crnoj Gori" istakla je Mira Marković, rukovodilac Univerzitetskog centra za podršku studentima sa posebnim potrebama.

Univerzitet Banjaluka podržava sve aktivnosti Centra. U okviru projekta "Erasmus" objavljen je i zbornik radova "Inkluzija studenata sa invaliditetom".

"Predlažem studentima gdje god imaju problem da se obrate ili meni ili Centru. Kada imamo pisani trag znamo šta nam je raditi", rekao je Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta Banjaluka.

Univerzitetski centar za pomoć studentima sa posebnim potrebama pod tim imenom djeluje od 2017. godine, a 2007. godine postao je sastavni dio Univerziteta u Banjaluci.