latinica  ћирилица
12/10/2018 |  13:38 | Autor: SRNA

Brnabić: U Prištini da se okanu centralne Srbije

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je predstavnicima privremenih institucija u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije, te naglasila da treba da se razgovara o tome da li može da dođe do kompromisa koji bi obezbijedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

Na tvrdnju predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da je dobio podršku predsjednika Francuske Emanuela Makrona da Beograd i Priština što prije postignu obavezujući sporazum, sa "realnom mogućnošću korekcije granice što podrazumijeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji /samoproglašenog/ Kosova", Brnabićeva je rekla da Tači i njemu slični svaki dan pričaju drugačije i da su im izjave u međusobnoj suprotnosti.

Ona je navela da se time pokazuje njena ranija tvrdnja za prištinske vlasti da Beograd nema sa druge strane stola nekoga sa kim može da razgovara, a da može da očekuje da će uraditi ono što kaže, prenosi RTS.

"Molim da prekinu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi zato što to nikave veze sa životom nema i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da Srbija jeste i biće fleksibilna, strpljiva i tolerantna, ali da sve ima svoj kraj.

"Molim vas da se okanete centralne Srbije i da razgovaramo o tome da li možemo da imamo kompromis koji može da obezbedi dugoročnu haprmonizaciju odnosa Beograda i Prištine", dodala je premijer.

Ona je navela da su vrhovne vrijednosti Srbije sloboda i mir i da će se Srbija truditi da zadrži mir šta god se dešavalo, ali da ne treba dalje da se priča o teritorijama centralne Srbije.