latinica  ћирилица
12/10/2018 |  10:33 | Autor: SRNA

Lanuti: Nećemo više lizati cipele Merkelovoj

Britanska štampa naziva birokrate EU "prljavim evropskim pacovima", a italijanski evroskeptici otvoreno ističu da zemlje Unije na okupu drži još samo valuta.

Vodeći svjetski mediji poput "Fajnenšel tajmsa" i "Dojče velea" najavljuju "sumrak" politike njemačkog kancelara Angele Merkel.

Ona je u očima mnogobrojnih protivnika simbol neuspješnog pokušaja unitarizacije Unije, od koje veliku ekonomsku korist ima najviše upravo Berlin.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije DŽeremi Hant uporedio je UN sa "zatvorom koji liči na Sovjetski Savez", što je izazvalo ogorčenje u Briselu.

Istovremeno, italijanski senator Eli Lanuti poručuje da je "bilo dosta" i da Italija "više neće lizati cipele gospođi Angeli Merkel niti klečati pred nasilnikom Emanuelom Makronom, liderom Francuske".

Britanski i italijanski mediji procjenjuju da je potpuno propao plan za jaču evropsku federaciju, a pogotovo su se raspršili snovi Makrona o jedinstvenom finansijskom i jedinstvenom sistemu odbrane i bezbjednosti.

Propao je i pokušaj centrale EU da kazni neposlušnu Mađarsku i njenog premijera Viktora Orbana, koji su se prvi žestoko usprotivili migrantskoj politici EU.

Danas, čak i političari iz koalicije Merkelove priznaju da je migrantska koncepcija bila pogrešna i da je širom otvorila vrata vlasti evroskepticima.

Na migrantskom pitanju raspala se ideja evropske solidarnosti i jedinstva - zatvaranje granica i okretanje konceptima političke suvernosti potpuno je "izbacilo iz sedla" Brisel i njegove "kamene temeljce" - Njemačku i Francusku.

Više nije pitanje da li će Angela Merkel pasti, već kada će se to desiti, procjenjuje "Dojče vele", uz napomenu političkih analitičara da će se tome radovati i njemačka opozicija, naročito desnica, i američki predsjednik Donald Tramp.

Najjasniju poruku EU šalje projekat "Pokret" /Mouvement/, koji predvodi nekadašnji Trampov medijski ideolog Stiv Benon, koji sada podržave evropske evroskeptike.

Njihova poruka za Brisel glasi: "Populisti Evrope ujedinite se - u predgrađu Brisela", komentarišu portali za političku analitiku.