latinica  ћирилица
12/10/2018 |  10:23 | Autor: SRNA

Banjaluka: Јesenje čišćenje grada počinje u ponedjeljak

Јesenja akcija čišćenja i uređenja grada Banjaluka počeće u ponedjeljak, 15. oktobra, i trajaće do 10. novembra, najavio je načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Bilčar je rekao da će odvoz krupnog otpada, izuzev građevinskog, i ove jeseni biti organizovan u svim mjesnim zajednicama.

"Otpad će se moći odložiti u postavljene kontejnere, kao i na druga mjesta pristupačna vozilima za odvoz", rekao je Bilčar Srni.

On je dodao da se ovom akcijom građanima želi omogućiti da sav otpad koji imaju, iznesu na mjesta koja su određena za to, kako bi uredili svoj životni prostor, a time i cijeli grad.

Kako je predviđeno programom, u periodu od 15. do 29. oktobra akcijom će biti obuhvaćene gradske mjesne zajednice na desnoj obali Vrbasa i seoske mjesne zajednice koje gravitiraju magistralnom putu Banjaluka-Јajce i platou Manjače.

Od 29. oktobra do 10. novembra, akcija će se sprovoditi u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju magistralnom putu Banjaluka-Prijedor i putu Banjaluka-Bronzani majdan.

Gradske vlasti Banjaluke svake godine organizuje proljećnu i jesenju akciju čišćenja i uređenja grada.

Osnovni cilj akcije je da se spriječi stvaranje divljih deponija, te da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, opalog lišća, zatim otpada i smeća iz rijeka i potoka, te svake druge vrste otpada koji opterećuje i zagađuju životnu sredinu.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove pozvaju sugrađane da se uključe u akciju i iznesu otpad na za to predviđena mjesta.

Јesenju akciju čišćenja grada, nadležne gradske službe sprovode u saradnji sa građanima, školama, ustanovama i udruženjima, te uz koordinaciju sa mjesnim zajednicama i preduzećima "Čistoća" i "Eko euro tim", koja će odvoziti otpad.

U prošlogodišnjoj jesenjoj akciji čišćenja i uređenja sakupljeno je 495 tona otpada.