latinica  ћирилица
12/10/2018 |  10:13 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Filmu "S ruba pameti" nagrada na Međunarodnom festivalu u Kijevu

Film "S ruba pameti" Milane Majar u produkciji RTRS dobitnik je nagrade za treći najbolji dokumentarni film na 16. Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma "Pokrov", održanom od 8. do 11. oktobra u Kijevu.

Za titulu najboljeg takmičilo se 70 filmskih ostvarenja iz Ukrajine, Rusije, Bjelorusije, Gruzije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Indije, SAD-a , a nominovani su u četiri kategorije: animirani, dokumentarni, kratkometražni i dugometražni igrani film.

"S ruba pameti" na autentičan način prenosi svjedočenje hrišćanske porodice iz Damaska, o strahotama rata kroz koje prolazi narod Sirije. Dobitnik je brojnih nagrada na Međunarodnim festivalima širom Evrope.

Prikazan je u zvaničnoj selekciji na više od 40 festivala u Evropi, Aziji, Americi, Africi i na Novom Zelandu. Ovo ostvarenje RTRS-a biće prikazano krajem oktobra u Berlinu.

Međunarodni festival pravoslavnog filma "Pokrov" ove godine posvećen je 30. godišnjici revitalizacije monaškog života u manastirskom kompleksu Kijevsko-pečerska lavra.

Kijevsko-pečerska lavra jedan je od najznačajnijih spomenika pravoslavne vjere za Ruse. To je najstarije pravoslavno svetilište istočnih Slovena.

Manastir je sagrađen za vrijeme Kijevske Rusije na mjestu gdje je 1015. godine bio manastir u pećini.

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u današnjoj Ukrajini. Lavra je na listi UNESKO i smatra se jednim od sedam čuda Ukrajine.