latinica  ћирилица
11/10/2018 |  21:20 ⇒ 22:33 | Autor: Agencije

Hiljade Hrvata poručili Košiću da im on nije predsjednik

Nekoliko hiljada građana Mostara učestovalo je u protestnoj šetnji zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Protest koji je organizirala neformalna grupa, nazvana "Hrvatska mladost" počeo je kod Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

HDZ-ovi načelnici opština Grude, Čapljina i Posušje proglasili su novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nepoželjnom osobom u tim opštinama. 

- Naši motivi su vrlo jasni i jednostavni. Ne protivimo se gospodinu Komšiću kao gospodinu Komšiću, nego kao hrvatskom članu Predsjedništva BiH i, pogotovo, načinu na koji je postao hrvatski član Predsjedništva BiH. A, taj način je da ga nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti - kazao je Danijel Јurić, donedavni student Pravnog fakulteta.

Nekoliko hiljada učesnika protesta, među kojima su bili ne samo Hrvati iz Mostara i Hercegovine, nego i ostalih gradova FBiH zatim su se zaputili prema kancelariji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, gdje su iskazali nezadovoljstvo, ali i kako su naglasili, poslali "dostojanstvenu poruku u svijet o preglasavanju Hrvata".

Paljenjem svijeća pred tom kancelarijom i polaganjem transparenata na kojima je pisalo "Not My President" okončana je protestna šetnja u Mostaru.