latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:55 | Autor: TANЈUG

SAD- Prizemljena flota najskupljeg aviona zbog problema

Pentagon je saopštio da će prizemljiti kompletnu flotu borbenih aviona F-35, nakon što su inspektori koji su istraživali pad jednog od aviona F-35B posumnjali da postoji problem u vezi sa gorivom kod svih letjelica tog tipa.
Lovac F35 (Foto Lockheed Martin/vecetnji.hr) -
Lovac F35 (Foto Lockheed Martin/vecetnji.hr)

Službe SAD i međunarodni partneri su privremeno suspendovali sve operacije u kojima se koriste aviona F-35, saopštio je Pentagon.

"Ako su cijevi za gorivo ubačene, taj dio će biti zamijenjen. Ako su dobre cijevi postavljene, ta letjelica će biti vraćena u aktivan status. Očekuje se da će provjere biti završene za 48 časova", navodi se u saopštenju.

Samo dan nakon što je objavljena vijest da je verzija tog aviona koju su koristili marinci imala prvo borbeno dejstvo po talibanskim metama u Avganistanu, jedan F-35B se srušio u Јužnoj Karolini.

Program aviona F-35 je najveći i najskuplji program naoružanja ove vrste na svijetu. Projektovano je da bi američka kompanija Lokid Martin mogla da proda više od 3.000 ovih aviona.

Lokid Martin pravi ove avione u tri varijante, pri čemu oznaka A znači da ima konvencionalno polijetanje, oznaka B je za skraćeno polijetanje i vertikalno slijetanje, a C za katapultiranje sa nosača aviona.