latinica  ћирилица
11/10/2018 |  16:45 | Autor: TANЈUG

Delegacije Srbije i Španije napustile skup u Beču zbog predstavljanja Kosova

Delegacija Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije napustila je Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU u Beču.
Beč (photo: Twitter @Chrisceng) -
Beč (photo: Twitter @Chrisceng)

Delegacija Srbije je to učinila u znak protesta zbog načina na koji je na skupu predstavljena južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija, odnosno samoproglašena država Kosovo.

Zajedno sa srpskom delegacijom koju predvodi predsjednik Odbora Žarko Obradović protest je izrazila i delegacija španskog parlamenta.

Delegacije parlamenata Srbije i Španije protestvovale su zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom "Kosovo" bez zvjezdice, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Konferencija se održava u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Austrije Savjetom Evropske unije.

Srpska delegacija je juče, uoči konferencije, a nakon obavještenja o listi učesnika, uputila zahtjev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Kako organizator, Parlament Austrije nije uvažio zahtjev ove dvije delegacije, te su predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Kraljevine Španije napustili zasjedanje.

"Organizator nije ispoštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO", ističe se u saopštenju.