latinica  ћирилица
11/10/2018 |  15:52 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Brojna reagovanja na optužnicu protiv Dudakovića

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je mnogo ranije morala da bude podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH jer postoje brojni dokazi, svjedočenja i video-zapisi o gnusnim zločinima koje su počinili nad nedužnim srpskim civilima, ali i vojnicima koji su se predali ili bili zarobljeni.

On je pozdravio današnju odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH koja ih tereti za zločine protiv čovječnosti u proteklom ratu u BiH, ističući da za ovo postoje brojni dokazi.

"Sama činjenica da optužene terete za ubistvo više od 300 Srba, među kojima je najviše bilo civila, uglavnom starijih, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni, govori o zvjerstvima pripadnika bošnjačkih vojnih formacija kojima je direktno naređivao Dudaković. Očekujemo da pravda konačno bude zadovoljena i da nadležne pravosudne institucije BiH optužene za zločine presude po slovu zakona", rekao je Čubrilović Srni.

On je podsjetio da se na jučerašnji dan, 10. oktobra, navršilo 22 godine od protjerivanja 27.000 stanovnika Sanskog Mosta i zločina takozvane Armije BiH pod komandom Dudakovića u tom gradu.

"Bio je to zločin protiv nedužnih ljudi. Mnogi koji nisu uspjeli da pobjegnu tada su ubijeni", naveo je Čubrilović.

On kaže da Dudaković i njegovi saborci moraju da odgovaraju za sve žrtve i zločine koje su počinili u proteklom ratu.

"Iza njihovih pohoda su ostajale spaljene kuće, ubijeni starci i drugi civili. Iza njih su ostajale pojedinačne i masovne grobnice. Iako su dokazi neumoljivi, na pravdu čekamo više od 20 godina, što je poraz domaćeg pravosuđa. Nadam se samo da ova optužnica neće završiti minimalnim kaznama, kao što su završile i mnoge druge protiv bošnjačkih komandanata za zločine nad Srbima, već da će žrtve konačno dobiti bar sudsku satisfakciju", rekao je Čubrilović.

Savčić očekuje maksimalnu kaznu za Dudakovića

Predsjednik Boračke oranizacije Republike Srpske Milomir Savčić očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine počinjene nad Srbima, te ih osuditi na maksimalne zatvorske kazne.

"Dudaković i ostali optuženi su za nekoliko krivičnih djela, među kojima i za zločin protiv čovječnosti, i to bi trebalo da bude garancija duže vremenske kazne zatvora", rekao je Savčić.

Savčić je istakao da BORS pozdravlja odluku Tužilaštva BiH da podigne ovu optužnicu i da se konačno krene sa "mrtve tačke" po pitanju predmeta koji je sa stanovišta dokazivanja bio najlakše dokaziv, a sa stanovišta obima izvršenih zločina zasluživao apsolutni prioritet i odavno trebalo da bude procesuiran.

On smatra da institucije sistema u Srpskoj, boračke organizacije i udruženja putem javnog pritiska ne treba da dozvole da proces protiv Atifa Dudakovića olako prođe i kao u većini slučajeva završi minimalnom zatvorskom kaznom ili oslobađajućom presudom.

"Vjerujem da je ovo početak jedne druge politike pravosuđa u BiH u profesionalnom smislu, pravednom odnosu prema svim licima koja su osumnjičena za izvršenje krivičnih djela. Ovo je početak satisfakcije za srpske žrtve, početak zadovoljavanja pravde, konačnog utvrđivanja istine", zaključio je Savčić.

Tužilaštvo BiH konačno prihvatilo da su stradali Srbi

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je Srni da je Tužilaštvo BiH, podizanjem optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, konačno prihvatilo da su u tragičnom sukobu u BiH stradali i Srbi nad kojima je počinjen ratni zločin, kao što je počinjen i nad ostala dva naroda.
Dukić je izjavio da srpski logoraši pozdravljaju odluku Tužilaštva BiH da podugne optužnicu protiv Dudakovića i još 16 lica za ratne zločine počinjene nad Srbima u Krajini 1995. godine.

"Očekujemo da Sud BiH ubrzo potvrdi optužnicu protiv Dudakovića i ostalih 16 lica u ovom predmetu", rekao je Dukić.

Rajilić: Dudaković da dobije zasluženu kaznu

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić vjeruje da će optužnica protiv Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima dovesti do pravednog suđenja, da će biti dokazani njihovi zločini i da će optuženi dobiti zasluženu kaznu.
Ona je pozdravila današnju odluku Tužilaštva BiH o podizanju optužnice protiv Dudakovića i ostalih za zločine nad Srbima u Krajini, ističući da ne vjeruje u rad Suda BiH i da se plaši da će pokušati da ne potvrdi ovu optužnicu.

"Ako Sud BiH potvrdi ovu optužnicu, to će biti veliko čudo i iskorak u njihovom radu, da rade po slovu zakona", rekla je Rajilićeva.

Mitrović: Podizanje optužnice pozitivno, iako kasni

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Nedeljko Mitrović ocijenio je kao pozitivnu odluku o podizanju optužnice protiv Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima, iako se sa njom kasni.
"Pozitivno ocjenjujemo ovakav postupak Tužilaštva BiH, iako se sa podizanjem ove optužnice dobro kasni, jer je potrebno da i srpske žrtve napokon dožive satisfakciju i pravdu za stravične zločine koji su počinjeni nad njima", rekao je Mitrović Srni.

On je istakao da nije u potpunosti uvjeren da će Sud BiH potvrditi optužnicu protiv Atifa Dudakovića i ostalih 16 lica, imajući u vidu dosadašnje iskustvo u radu Suda BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv generala Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.