latinica  ћирилица
11/10/2018 |  13:44 ⇒ 21:01 | Autor: SRNA

Protić: Strip uz dobre crtače ima budućnost

Prigodna poštanska markica "Deveta umjetnost" puštena je danas u prodaju da bi na jedinstven način promovisala strip kao devetu umjetnost koja u Republici Srpskoj, uz dobre crtače, ima budućnost, rekao je izvršni direktor u preduzeću "Pošte Srpske" Zoran Protić.
Poštanska marka - Foto: RTRS
Poštanska markaFoto: RTRS

Protić je istakao da je jedna od aktivnosti ovog preduzeća da redovno prati i podržava obilježavanje kulturnih manifestacija, važnih istorijskih događaja i jubileja.

"Izdavanjem prigodnih i redovnih poštanskih markica, težimo da ostavimo trajni podsjetnik na određene događaje. Tako i ovom prilikom želimo doprinijeti i promovisati rad Udruženja strip autora i obožavalaca stripa `Deveta dimenzija`", rekao je Protić novinarima u Banjaluci na promociji poštanske markice.

Protić je napomenuo da je svaka poštanska markica koju "Pošte Srpske" izdaju mali ambasador, jer putem filatelista, pisama i paketa obiđe cijeli svijet, te na jedinstven način promoviše Republiku Srpsku.

Ova prigodna markica izdata je u tiražu od 10.000 komada i nominalne vrijednosti je 0,90 feninga, dodao je izvršni direktor "Pošta" za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, prodaju i marketing.

Predsjednik Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija" Zoran Pejić rekao je da je autor prigodne poštanske markice poznati strip autor Aleksa Gajić.

"Na poštanskoj markici na zanimljiv način prikazan je put koji pismo prođe od nastanka, pa dok ne stigne do onoga kome je namijenjeno. Pisanje i slanje pisama je potisnuto u drugi plan, zbog napretka informacionih tehnologija i društvenih mreža. Cilj je da se tome vratimo na lijep i zanimljiv način", rekao je Pejić.

On je najavio da će sutra u Banjaluci biti otvoren Prvi međunarodni festival stripa koji će okupiti velika svjetska, ali i regionalna i domaća imena devete umjetnosti.

"Imamo mnogo dobrih strip crtača. Strip umjetnost je na našem prostoru veoma razvijena, ali je još nedovoljno zastupljena u medijima", rekao je Pejić i naveo da ovo udruženje ima oko 200 članova.