latinica  ћирилица
11/10/2018 |  08:12 ⇒ 10:57 | Autor: RTS

Đoković sprema osvetu Čekinatu u Šangaju

Novak Đoković igra protiv Marka Čekinata meč trećeg kola Mastersa u Šangaju.
Novak Đoković u Šangaju (Foto: atpworldtour.com) -
Novak Đoković u Šangaju (Foto: atpworldtour.com)

Ovogodišnji šampion Vimbldona i Јu-Es opena dobio je šansu da se revanšira posljednjem teniseru koji ga je savladao na nekom od grend slem turnira.

Prije četiri mjeseca tada malo poznati Italijan napravio je senzaciju na pariskoj šljaci pobjedom nad Novakom Đokovićem u četiri seta. Marko Čekinato bio je 72. na ATP listi, a sada se nalazi nadomak ulaska među 20 najboljih. Napravio je fantastičan skok, ali šta tek reći za Đokovićev učinak od momenta kada ga je Sicilijanac šokirao na Rolan Garosu. Novak je posle tog turnira bio 22. na svijetu, sada je na trećem mjestu, sa dobrim izgledima da okonča sezonu na broju jedan po peti put u karijeri. Osvojio je dva posljednja grend slema, kompletirao kolekciju trofeja sa Masters 1000 turnira titulom u Sinsinatiju, izgubio je finale Kvinsa od Čilića i pored meč lopte u drugom setu, a jedino je u Torontu ispao u osmini finala od Cicipasa.

U istom četvoromjesečnom periodu Čekinato je pobijedio na turniru serije 250 u Umagu (druga titula u karijeri, prethodna u aprilu ove godine u Budimpešti) i bio je polufinalista Istborna. Na četiri turnira sjevernoameričke turneje u avgustu nije dobio nijedan meč na tvrdoj podlozi, pa su njegove dvije ovonedjeljne pobjede u Šangaju protiv bivšeg finaliste Žila Simona i Јužnokorejca Čunga već veliki uspjeh. Obojicu je savladao poslije izgubljenog prvog seta, a odlučujući je dobio u tajbrejku, što potvrđuje da ima snažnu volju i odlučnost u presudnim trenucima. Baš te vrline su mu i donijele neočekivani trijumf nad Đokovićem na pariskom stadionu Suzan Lenglen, jer je i tada osvojio dva od tri seta u tajbrejku, a u četvrtom setu je najpre stigao Novakovu prednost od 5:2, a zatim i spasao tri set lopte u tajbrejku koji je dobio sa 13:11.

Ključna razlika u odnosu na pariski duel nije podloga (mada je Čekinatu šljaka omiljena) nego nivo igre i samopouzdanja Novaka Đokovića. On je drastično poboljšao formu tokom ljetnjih mjeseci, dostigao je i optimalan nivo fizičke pripremljenosti, a i veoma je motivisan da ovu turbulentnu godinu završi na prvom mjestu, što bi bio jedan od najvećih podviga u istoriji ATP liste, imajući u vidu sve okolnosti u vezi sa povredom lakta i operacijom u februaru.